Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се бориш

Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се бориш 1
© Burgas24.bg

Тази година промените във времето закъсняха, иначе от началото на август те са факт, посочи специалистът по водно спасяване в Българския червен кръст във Варна Лавренти Силов. Сред показателни промени през август са мъртвите вълнения, които не могат да се разпознаят, ако гледаш повърхността на морето. “Мъртвото вълнение е сила, с която не можеш да се пребориш. На брега няма ветрова вълна, няма гребен, нищо не подсказва, че има подобен феномен. Тихо е, като погледнеш морето не се познава. Но тази огромна водна маса е разлюляна – водните течения могат да бъдат с най-различна посока и скорост. И са такива, че и най-добрият плувец не може да се справи”, казва Силов.

Според него точно такава вълна се вихри в момента и по варненското крайбрежие и вероятно има “вина” за смъртта на 14-годишния тийнейджър, който се удави на Южния плаж преди ден. Обръщането на морето и появата на мъртво вълнение е типична промяна за август, знаят опитните спасители. Затова препоръчват къпането да става внимателно, а усетят ли хората, че морето ги отнася, веднага да излизат на брега. В случая преди ден става дума за деца, вероятно са се уплашили и белята е готова, допълни още специалистът. Заради късно започналия сезон, до момента спасителите отчитат сравнително спокойно лято, но вълната отвътре идва и нищо не пречи за кратко време броят на пострадалите да скочи, допълни още Силов.

Ръководителят на бригадата от спасители на градския плаж Жоро Есов каза, че вчера къпането и плуването на градските плажове е било забранено заради голямата ветрова вълна. “Въпреки че не пускахме хора да се къпят, се наложи да вадим 4-5 души, които влязоха във водата, но се оказа, че не могат да излязат. От два дни има много лоша мъртва вълна, която копае дупки, ями и цели корита край брега”, допълни Есов.

източник: в.”Позвънете новини”