Музиканти се събират в Созопол на Академия на изкуствата

Музиканти се събират в Созопол на Академия на изкуствата 1Академията бе открита от зам.- кмета на община Созопол Катя Стоянова в присъствието на проф. Петко Радев, проф. Георги Спасов, проф. Анатоли Кръстев и Мария Принц. Академията на изкуствата в Созопол е втората в Европа след тази в Залцбург, Германия. След успешно проведените пет издания / 2004 г. – 2009 г. / на майсторските класове по класически инструменти, на които преподаватели бяха утвърдени имена – световните инструменталисти: проф. Георги Спасов – флейта, проф. Петко Радев- кларинет, доц. Ростислав Йовчев – пиано, Мария Принц – пиано и др.тази година, са включени още два нови класически инструмента – валдхорна – проф. Владислав Григоров и виолончело проф. Анатоли Кръстев. Така разрастнал се форумът добива облика на Академия. Тази година в майсторските класове е включена нова специалност актьорско майсторство с преподавател асистента от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Светослaв Добрев.

Първата в България лятна Академия на изкуствата ще се състои в Созопол до 24 юли. Артистичен директор на Академията е проф.Георги Спасов. Той постави началото на Академията с първия майсторски клас по флейта през 2004 година и флейтистите през всичките години са ядрото на Академията. Проф.Георги Спасов е преподавател по флейта в Музикалната Академия в София и в Музикалното училище. Ръководи много майсторски класове и в чужбина в Куба, Гърция, Турция, Куба, Южна Корея и др. Проф. Г.Спасов е първи солист на Софийската филфармония, за високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Освен соловите занимания по класическите инструменти ще се провеждат и ансамблови – главно като музициране в различни инструментални формации, които ще бъдат съставени по време на самия курс. Тази година имаме записани курсиста от Гърция, Кипър, Бразилия, Швейцария,Турция, и др. Активните участници в класовете ще получат диплом за завършен майсторски клас на традиционния заключителният концерт от най – изявените курсисти в залата на Градската Художествена галерия в Созопол на 24 юли от 18.30 часа. Връчването на дипломите на курсистите от театралния уоркшоп е на сцената на читалище “ Отец Паисий “ на същият ден, но от 20.00 часа с представяне на откъси и монолози от Шекспир.

Източник: burgas24.bg