Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква “Св.св. Кирил и Методий” в Созопол

Мощите на Свети Йоан Предтеча бяха пренесени с от църквата „Свети Георги” с литийно шествие водено от църквата Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий и отец Иван.

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол 1
С литийно шествие пренесоха мощите на Св. Йоан Кръстител в църквата" Св. Св. Кирил и Методий-" Созопол; снимка: sozopol8130.blogspot.com

Пред обновеният храм беше отслужен водосвет.

След като се поклониха пред мощите на светеца и запалиха свещ в обновения храм премиерът вицепремиера Симеон Дянков заедно с министърът на транспорта Ивайло Московски посетиха разкопките на Каструм Домини. Впечатляващите находки открити там ще бъдат изложени от днес в Археологическия музей на Созопол.

Симеон Дянков: Правителството ще отпусне средства и за „Свети Апостоли”

Членовете на правителството получиха от Божидар Димитров проект за реставрация на най-голямата средновковна църква по българското Черноморие – “Свети Апостоли и 20 000 мъченици”.

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол 2
Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий държи в ръцете си ковчежето с мощите на Свети Йоан Предтеча; снимка: sozopol8130.blogspot.com

Проектът е на идеен етап и предстои да бъде подготвен за предстоящо финансиране. Финансовият министър Симеон Дянкков пое ангажимент правителството да осигури необходимите средства за реализацията му. Според него е необходимо да бъдат отпуснати приблизително 2 милиона лева за цялостното реставриране на храма.

На този етап за възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол правителството е отделило 695 хил. лв. през последните три години. По-голямата част от оборудването на молитвения дом също е дарение от Министерския съвет и спонсори.

източник: Дарик