Мощите още ден в София

Мощите още ден в София 1Мощите на свети Йоан Кръстител остават за поклонение в столицата и понеделник. Това съобщи предстоятелят на храма „Св. Александър Невски“ епископ Тихон.

Не е уточнено още кога точно те ще отпътуват обратно за Созопол, но вероятно това ще стане след вечерната служба, уточни главният секретар на синода епископ Наум.

Той обаче не изключи възможността светинята да остане в София и във вторник, ако все още има голяма опашка от поклонници пред храма. Решението кога мощите да поемат обратно към Созопол обаче ще бъде взето от Светия синод, уточни владиката.

Над 1000 миряни се бяха поклонили пред мощите на Йоан Кръстител в столичния храм рано сутринта днес. Огромната опашка се виеше от входа на „Св. Ал. Невски“ чак до караулката на паркинга на Народното събрание. Хората се радваха на слънчевото време и на късмета си да зърнат светините.

Млади и възрастни хора търпеливо чакаха реда си, докато четяха вестници. Полицаите на пропускателния пункт разрешаваха на майките и семействата с малки деца да влизат, без да чакат на огромната опашка повече от два часа.

„Боже, колко сме щастливи, че влязохме вече“, каза развълнувано по телефона си възрастна жена. Тя разговаряше с дъщеря си, която в неделя беше на работа. „И тя иска да дойде, но сигурно ще е след 18 часа, нали цяла нощ ще е отворено?“, разпита охраната възрастната дама. След като се поклони на мощите, жената сподели, че си е пожелала здраве за цялото семейство, мир и благоденствие.

„Чакането няма значение, важното е, че успяхме да се поклоним. Ние дойдохме от Стара Загора и Септември, станали сме още по тъмно, само и само да успеем. Не бяхме разбрали, че мощите ще останат още един ден“, със сълзи на очите обясняваше друга дама, пристигнала в столицата със своя приятелка.

След тях влезе групичка от 20 жени, който си организирали бусче от Перник специално за случая. Вътре в храма хората получаваха памуче, с което можеха да докоснат мощите и след това да го отнесат вкъщи.

Източник: АСН