Мощите на Свети Йоан превръщат Созопол в център на религиозния туризъм

Мощите на Свети Йоан превръщат Созопол в център на религиозния туризъм 1
Проф. Казимир Попконстантинов с находката, Снимка: Община Созопол

На 1 август археолозите отвориха реликвария, за който предполагаха, че съдържа мощи на свети Йоан Предтеча. Предположенията на археолозите се потвърдиха  – в мощехранилницата  векове наред са се съхранявали шест фаланги от пръстите на Йоан Предтеча, част от петата и челюстта му, зъб и още няколко дребни костици, пише в. Стандарт.

Археолозите са разчели и целия надпис върху по-малката кутия, открита под реликвария. В нея са били пренесени мощите в България от мъж на име Тома. На кутийката пише: „По волята Божия раба Тома пренесе мощите на свети Йоан.“ Датата е  24 юни, рождения ден на Йоан Кръстител.

Церемонията по отварянето на мощите в Археологическия музей в Созопол се състоя при засилена полицейска охрана. Гостите бяха предупредени да стоят на 2 метра разстояние от скъпоценната кутия.

Мощите на Свети Йоан превръщат Созопол в център на религиозния туризъм 2Сливенският митрополит Йоаникий благослови реликвата, след което започна отварянето на кутийката. След отварянето й археолозите огледаха костиците и потвърдиха, че са на Йоан Предтеча.

Проф. Попконстантинов ги премести с пинсета в дървена капсула, която предаде на митрополит Йоаникий.

Реликварият ще остане в археологическия музей в Созопол, а църквата да реши на кой храм да предостави мощите, заяви проф. Попконстантинов.

Митрополит Йоаникий остави останките временно в музея от съображения за сигурност. Най-вероятно останките на Свети Йоан Предтеча ще бъдат изложени в созополската църква „Свети Георги“, тъй като централният храм – „Св.Св. Кирил и Методий“, е в ремонт.

Според кмета на Созопол Панайот Рейзи фактът, че морският град вече има частица от Божия кръст, мощи на Свети Андрей Първозвани и сега мощите на Свети Йоан Предтеча, поставя пред екипа му сериозната задача да създаде условия и популяризира поклонническия туризъм в града.