Моряшкият профсъюз започна подписка за възстановяване на спасителния кораб "Перун" 1

Моряшкият профсъюз започна подписка за възстановяване на спасителния кораб „Перун“

Моряшкият профсъюз започна подписка за възстановяване на спасителния кораб "Перун" 2По инициатива на Моряшкия професионален съюз във Варна е Бургас е започнала подписка за възстановяване на спасителните кораби „Перун“ и „Мизар“ и включването им в плана за търсене и спасяване по море. Това съобщи днес председателят на синдиката Иван Велков, цитиран от БТА.

Той обясни, че в момента в подписката са се разписали около 200 души от морския бранш, но тя ще е достъпна и до гражданите по Черноморието. Според председателя на Българската морска камара Богдан Богданов е крайно време да се даде реална оценка за състоянието на спасителния кораб „Перун“. Той посочи, че повечето от представителите на морския бранш смятат, че корабът е годен за употреба. Богданов се обяви за незабавна независима експертиза за състоянието на плавателния съд. Той е категоричен, че ремонтът на „Перун“ ще е многократно по-евтин от нов спасителен кораб.

В момента „Перун“ е в структурата на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, но е неизползваем и няма екипаж. Специалистите смятат, че е необходимо корабът да бъде ремонтиран, както и да му се даде щат, за да може да се използва при операции по търсене и спасяване в българския отговорен район. Те са на мнение, че при лошо време „Перун“ е незаменим в такава операция.

Според браншовиците ремонтът на кораба ще струва между 500 000 и 600 000 лева, но ако искаме да се използва и за почистване на разливи, ще са необходими още малко пари.

източник: Дневник