Морето с хазяи ще е солено

Морето с хазяи ще е солено 1Източник: 24 Часа

Цени, двойно по-високи дори от миналогодишните, обявиха за наближаващия пик на сезона по морето хотелиери. Възможно най-ниската цена за юли и август е 45 лв. за три легла в квартира в Созопол. Миналато лято леглото бе 12 лв.

Така вместо миналогодишните 250 лв. за седмица през това лято трябва да се заделят поне 315 лева.

При квартирите отстъпки за деца няма.

Единствената екстра е баня в стаята, обясниха туроператори. Собствениците на квартири продължават да не предлагат дори и закуска.

Евтините хотели с по 2 звезди също са увеличили цените спрямо миналата година, показа проучване на в. “24 часа”. Увеличението е в рамките на 10-20 лв. на нощувка за тричленно семейство. В Албена обаче двузвездният хотел за август излиза по 55 лв. за трима вместо миналогодишните 75 лв. Не е проблем да се запазят двузвездни хотели на Златни пясъци или Слънчев бряг. Но нощувката е с поне 12 лв. по-скъпа и за тричленно семейство е от 63 до 85 лв. Все пак се предлагат и отстъпки, ако се преведат парите предварително.

Доста по-чувствително са скочили цените на тризвездните хотели по цялото Черноморие. В Созопол сега нощувка за трима е 150 лв. С по 60 лв. нагоре са вдигнати и цените на семейните стаи в тризвездните хотели в Златни пясъци и Слънчев бряг, почти такова е и увеличението в Албена.

Като мотив за увеличението на цените се сочи по-доброто качество и допълнителни услуги. Двузвездните хотели вече предлагали закуска и вечеря. Тризвездните пък имат олинклузив лайт – без алкохол в цената, или баровете са достъпни само в определени часове. При други вариации обедното хранене е заместено със сандвич.

Поради “нововъведенията” туроператори предупреждават, че клиентите трябва да следят внимателно за какво плащат. И да проверят дали в пакетните им цени са включени ползване на плаж или шезлонгите на басейните.

Сред другите аргументи за поскъпването са по-добрите ранни записвания в сравнение с миналата година и обяснението на хотелиерите, че през 2009-а цените били пределно ниски. Българските хотели били с доста добро качество, което щяло да пострада, ако цените бъдат свалени още. Политиката им обаче доведе до масово удължаване на ранните записвания за българи до 30 юни, само 2 седмици преди старта на високия сезон. Отстъпките до тази дата вече стигат и 30%, но парите трябва да се платят в момента на резервацията.

Единствено хотелите с четири и повече звезди свалят леко цените, като на места двойна стая с детско легло е с 50 лв. по-евтина от миналата година. Тази категория хотели е и единствената, която предлага безплатни нощувки дори за тийнейджъри, ако спят в една стая с родителите си.

Тази година масово се предлагат т.нар. бонус нощувки. Практиката започна от миналото лято, но през това почти няма хотел, който да не предлага 7 нощувки на цената на 6 или 10 при цена за 8.

Реално, ако човек иска да почива в хотел три звезди, по-добрият вариант е Гърция. Там заради кризата и отлива на наплашени туристи от Великобритания и Германия цените паднаха с 30% спрямо първоначално обявените.

В Турция пък засега цените остават непроменени.

Сянката на плажа не поскъпна

Безплатни чадъри за гостите си предлагат в Албена. Наемането на джет е 50 лв. за 10 минути. 10 лв. е мястото върху надуваем банан. Такситата вземат 10 лв. за транспорт от хотела из Албена и обратно, разходка до Златни пясъци е 40 лв. До Варна, Добрич, нос Калиакра, Шумен и Мадарския конник е от 70 до 175 лв. Масажът на плажа е от 20 до 80 лв. Има входна такса за курорта от 5 лв. Толкова излиза и ден на платен паркинг.

В Златни пясъци няма вход, а ден престой на паркинг е между 5 и 20 лв. Скок с ластично бънджи е 30 лв. за 10 минути. Електрическите колички за деца са 4 лв. за 3 минути. Разходка за двама с парашут е 120 лв., а возене с джет – 50 лв. Екскурзиите до Търново, Несебър, Созопол и дори Истанбул са от 70 до 150 лв. Чадър на плажа е 5-6 лв. Толкова е и шезлонгът. Масажът е от 20 до 80 лв.

В Слънчев бряг чадър на плажа е 7 лв., толкова се плаща и за шезлонг. Същите цени са и в Свети Влас.

5 лв. е чадърът в Созопол, в Бургас – 3 лв. Водно колело се наема за 10-15 лв. Джет в Свети Влас, Слънчев бряг и Елените е 50 лв. за 15 минути, на юг от Созопол цената пада на 40 лв. Разходка с парашут струва от 20 до 50 лв.

1,50 лв. е спускането по водна пързалка навсякъде. Уеднаквени са и цените на банана – 20 лв. за 10 минути. Цялостен масаж на тяло с екзотични масла в Слънчев бряг излиза 40 лв. През август цената се вдига на 60 лв. (24часа)

Заделете поне 80 лв., ако ви трябва лекар

Дори и да сте сложили здравната си книжка в багажа за морето, тя няма да ви е от особена полза. За да ви прегледат по здравна каса, трябва да имате талон от личния лекар, но той е малко вероятно да е с вас по време на почивката. “Такава е системата, остават вариантите с частен преглед или спешна помощ, но тя е само за животоспасяващи случаи”, обобщи д-р Красимир Кенолов от Бургаската лекарска колегия.

В частните кабинети всеки лекар сам определя тарифите. Най-ниските са 30-40 лева за специалист, 20-25 вземат така наречените неспециалисти. За поставянето на инжекция отиват 10-15 лева. Цените са валидни за по-малките курортни градчета.

В Слънчев бряг важат други цени. “Прегледът при нас е 46 евро”, казва д-р Димитър Ганчев, който има кабинети в 9 хотела. Тарифата е еднаква за чужденци и българи. “В магазина няма сирене от 5 лева за евреи и от 4 за българи”, дава пример лекарят. 90% от чужденците имали пътна застраховка. Тогава те не плащали, а лекарите си търсят парите от застрохователни компании. В другия случай плащали 46 евро, после срещу издадения от лекаря документ получавали парите от застрахователя си.

В Албена има спешна медицинска помощ и поликлиника. Преглед в специализиран кабинет е между 60 и 80 лв.

Проверки за стоки и безопасни атракции

Комисията за защита на потребителите започва акции по морето от днес. Ще се проверява дали хотели, магазини, солариуми и атракциони са с изрядни документи, дали обявяват коректно цени и предлагат безопасни услуги.

От ведомството на Дамян Лазаров припомнят, че хотелите трябва да обявяват на рецепцията цените на нощувките и услугите, които предлагат, и да водят регистър на настанените туристи.

Липсата му затруднявала правото на рекламация на потребителя, ако е недоволен от обслужването. Инспекторите ще проверяват и дали условията в стаите отговарят на категорията на обекта.

Безопасността на стоките и услугите е другият акцент. Проверките на солариумите във вътрешността на страната показали, че много студиа подлагали на риск здравето на потребителя. Поради това щяло да има масирани проверки на солариумите и по морето.

Особено внимание щяло да се обърне на безопасността на атракционите в курортните комплекси. Инспекторите ще проверяват съоръжения, екипировки и ще следят дали клиентите получават инструкции как да ползват уредите. Деца до определена възраст не трябва да се допускат до атракциони, които са опасни за тях, припомнят от комисията.

Стоките в магазините и по сергиите също ще се проверяват за безопасност. От ведомството напомнят, че търговците трябва да разполагат с документи за произхода на стоката и удостоверение за съответствие с изискванията за безопасност. Акциите ще се проведат на отделни вълни и ще продължат до края на летния сезон.

30% отстъпки и бензин без пари дават гърците

Отстъпки до 30% и оферти, включващи безплатен бензин и платени пътни такси, предлагат хотелиерите в Халкидики, Перия и други дестинации в битката за туристи. Големите отстъпки важат и за 5-звездните хотели. Като има бонус безплатен престой на децата, допълнителни нощувки, безплатен транспорт от и до летището или посещение без пари в СПА центъра на хотела.

Хотел в района на Мудания покрива разходите за бензин и пътни такси от 11 юли до 26 август при резервацията на 5 и повече нощувки.

Хотели с 4 звезди пък искат 40 евро за човек до средата на юли, а след това цената не надхвърля 50-60 евро. В хотели с 5 звезди полупансион за четирима е 180-240 евро на ден.

50% намаление на цените по плажовете е другата антикризисна мярка на хотелиерите. Показателни са примерите от бийч баровете в Касандра и Ситония, където за кафе и шезлонг се плащат 3-4 евро, в таверните 10-15 евро. Стая може да се наеме за 25-35 евро за вечер.

В повечето крайбрежни кафенета ползването на шезлонг и чадър се включва в цената на кафето, която е 3-4 евро, а бирата е 4-5 евро. В тези, които са по-далече от плажа, кафето струва 2-3, а бирата 3-5 евро.

В по-малко известните крайбрежни и далече от плажа кафенета, цените се запазват на високи нива, а в някои от тях шезлонгът и чадърът се заплащат отделно (започват от 3 евро), а кафето струва около 3 евро.

Повечето туристи посещават заведения за бързо хранене, където обяд струва 5-6 евро, а доста ресторанти предлагат пълно меню за 12-15 евро.

Заради спада на посещенията от традиционните пазари като Германия и Англия тази година за гръцкия туризъм се очаква “спасителен пояс” да хвърлят балканските туристи.

Най-масово посещаваните курорти в Гърция от българи са в района на Кавала, Солун и Халкидики. Там може да се намерят свободни места за почивка в малки и средни хотелчета. Цените тръгват от 15 евро на вечер за човек.

С пазарлък цената може да падне на 10 евро. В такива хотели обикновено се плаща по 3 евро на ден за климатик в стаята. Наемът на студио или апартамент за 6-има души е 500-600 евро на месец. През юли и август цените са с около 20% по-високи. Храната обаче не е евтина – салата под 5 евро е трудно да се намери. До 10 евро стига пържола, мусака или друго готвено ядене. Панирани, печени или пържени риби са по-скъпи. Около 5 евро е половинка бяло вино рицина или пък 200-грамова бутилка узо.

/ред.бел. чувствайте се добре дошли да изкажете своето мнение/