монета с лика на Иван Шишман

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол 1
снимка: Булфото

На връчването на Годишната награда за заслуги в обществено-икономическото развитие на област Бургас, директорката на археологическия музей Цоня Дражева показа уникална медна монета с монограма на цар Иван Шишман открита в Созопол от бургаски археолози.

Ценната находка е намерена на 30-ти Ноември в новооткритата църква пред входа на Средновековната крепост. Монетата е била намерена заедно с уникална керамика и други монети, датиращи от IV век до XIV век. Монетата е медна, със сребърно покритие. Сечена е в централната монетарница на Старопрестолния град, съобщи директорът на Бургаския регионален музей – Цоня Дражева.

На едната страна е монограмът на последния български цар, а от другата страна има християнски кръст и надпис.

„Откритието ни позволява да направим извода, че през XIV век земите от Созопол до Ахтопол са били българска територия, а хората там са участвали актив но в битките срещу Османската империя“

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол 2
снимка: Булфото

допълни още Дражева.

Общо три са монетите с монограма на Иван Шишман, които археолозите са открили в новата църква на Созопол.

Находката е особено ценна, защото монетата е добре запазена и с ясни надписи. Археолозите са я намерили в централната зала на южния кораб на църквата в изгорял земен пласт. Под мястото вече е намерен некропол. Оказва се, че новата църква припокрива съществувало вече християнско гробище.

снимки: БулФото

източник: burgas24.bg