Монаси от Атон се поклониха пред мощите на Свети Йоан

Монаси от Атон се поклониха пред мощите на Свети Йоан 1Монаси от Атон се поклониха пред мощите на Свети Йоан Предтеча, изложени в църквата „Свети Георги“ в Стария Созопол. Те бяха намерени при разкопки на манастира „Свети Йоан Предтеча“ на остров „Свети Иван“.

Откриването на реликвария е с мощи на Свети Йоан Предтеча в края на юли от екипа на професор Казимир Попконстантинов предизвика серия от реакции и коментари.

Броени дни, след откриването на мощите, те бяха изложени за поклонение в храма „Свети Георги“. Десетки българи и чужденци всеки ден минават през храма. 12 монаси от Света Гора и Сръбската патриаршия пристигнаха в Созопол, за да се поклонят на мощите на светеца.

Монаси от Атон се поклониха пред мощите на Свети Йоан 2

„В практиката няма досега мощи открити при археологически разкопки, идентифицирани с надпис. Вече е направен антропологичен анализ. Не е небходимо да се прави генетичен анализ, защото имаме неоспорими доказателства, че това са мощите на Свети Йоан Предтеча – запазена е археологическата ситуация под нивото, което не е отваряно, както и реликвайрий, който също не е отварян“, каза директорът на Регионален бургаски музей Цоня Дражева – заместник-ръководител на разкопките на остров „Свети Иван“.

Разкопките на острова продължават и сега. Открити са два помещенията за гости в манастирските сгради, както и тоалетна в североизточното крило на светата обител. Интерес представлява канализацията, която е от XIV век и е била използвана до XVI век.

Източник: Черноморие.bg