Много ярки звезди на „Аполония“

Много ярки звезди на „Аполония“ 1

Аполония 2010, Созопол 28 Август – 05 Септември

Пианистите Людмил Ангелов (ludmilangelov.com), Милчо Левиев (milcholeviev.net) и Марио Григоров, цигуларите Минчо Минчев и Албена Данаилова, оперният бас Орлин Анастасов, джазмените Живко Петров, Ангел Заберски, Венцислав Благоев, Веселин Веселинов-Еко, Михаил Йосифов… – няма сцена без звезда на „Аполония“.

В театралната програма

са абсолютните върхове на изминалия сезон – „Приятнострашно“ от Яна Борисова (реж. Галин Стоев) и „Отворена брачна двойка“ от Дарио Фо и Франка Раме (реж. Мариус Куркински) на Театър 199 и „Нордост“ от Торстен Бухщайнер (реж. Василена Радева) на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Театър „София“ ще представи своя хит „Електра или Свалянето на маските“ от Маргьорит Юрсенар с Цветана Манева, Лилия Маравиля и Калин Врачански, както и премиерата „Господин Колперт“ от Давид Гизелман.

Малък градски театър „Зад канала“ идва с „Дама Пика“, Театър „Българска армия“ – с „Последни поръчки“.

А Русенският театър готви изненада с най-новото предизвикателство на режисьорката Десислава Шпатова (desislavashpatova.com) – „Конструкция на освободеното въображение“ по четири едноактни пиеси на Йожен Йонеско.

Традиционният за „Аполония“ Театър на маса изненадва с премиера на „Ковачи“, първата пиеса на Алек Попов.

Другата премиера на маса е не по-малко интригуваща – „Малага“ от швейцареца Лукас Берфус с режисьор Десислава Шпатова и актьорите Снежина Петрова, Владимир Пенев и Вежен Велчовски.

Камерните концерти

ще започнат с изява на Людмил Ангелов и неговия, организиран за първи път в Созопол, майсторски клас и ще завършат по традиция с майсторския клас на Минчо Минчев от Аркутино.

Албена Данаилова, концертмайстор титуляр на Виенските филхармоници и Виенската опера, е подготвила програма заедно с майка си, пианистката Виолета Попова.

В останалите вечери ще се изявяват челистът Александър Сомов и цигуларката Люси Джийл от Англия, преподавателките във Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства Барбара Гислер – флейта и Десислава Атанасова – пиано, пианистът Александър Лиалиос, баритонът Алек Аведисян и др.

Марио Григоров – пианист и композитор с успешна кариера във филмовата индустрия в Холивуд (mariogrigorov.com), е поканен да открие 26-ите Празници на изкуствата с концерт, който подготвя заедно с Елица Тодорова, Стоян Янкулов и Веселин Веселинов-Еко.

Амфитеатър „Аполония“

без никакво съмнение ще се напълни и за Карандила Брас Бенд и приятели, БТР с Христо Мутфчиев, Миро, Любо и приятели, Ансамбъл „Филип Кутев“.

Особен цвят има в концертите Over and Over, в който евъргрийни заедно с Васил Петров ще пее… оперният бас със световна слава Орлин Атанасов, както и в „Догодина по същото време“ с Белослава (beloslava.hit.bg), Живко Петров, Росен Захариев, Димитър Семов и Антони Рикев.

Една типична за „Аполония“ атракция подготвят рокаджиите ветерани от Dirty Purchase.

Джаз програмата

в Клуб ОББ тази година е посветена на паметта на толкова рано напусналия музиката и света Румен Тосков-Рупето, един дългогодишен верен приятел на созополския фест.

Премиерни са концерти, в които той до последния миг се подготвяше да участва – Astor for Four – Музиката на Пиацола, Концерт в памет на Оскар Питърсън, Концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на Джанго Райнхард.

Тромпетистът Михаил Йосифов тази година участва със секстет и с неочакван гост – известния английски актьор Бен Крос, който изпълнява поп и рок песни в джаз аранжименти, както и популярни джаз стандарти.

Милчо Левиев е нарекъл соловия си концерт One jazz Man, а новият проект на Христо Йоцов се казва Percussion Impact. Заедно със Стоян Янкулов майсторите ще демонстрират виртуозно и разнообразно използване на ударните инструменти, а ще ги подкрепя пианистът Милен Кукошаров.

В Клуб ОББ ще се представи и групата от САЩ The Dust Busters – виртуозни изпълнители на кънтри и блуграс.

Както всеки път, излюючително богата е

литературната програма

на „Аполония“ – премерно ще бъдат представени книги на Деян Енев, Алесандър Секулов, Георги Лозанов, Петко Бочаров, Леони Ходкевич, Димитър Бочев, Силвия Чолева, Георги Господинов и Никола Тороманов, Владислав Баяц, Евгени Клинчаров…

Изложбените зали

ще бъдат изпълнени с изкуството на Славка Денева, Дечко Узунов, Георги Бояджиев-Бояджана, Ясен Гюзелев.

Всяка вечер от 23 в читалище „Отец Паисий“ ще има специално подбрани нови

български игрални и докментални фими:

„Стъклената река“, „Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“ и разбира се – „Мисия Лондон“.

Източник: vesti.bg