Министерство на туризма и единна ДДС ставка искат браншовици

Министерство на туризма и единна ДДС ставка искат браншовици 1В подкрепа на правителственото намерение за въвеждане на единна ДДС ставка за организираните и индивидуалните туристи се обяви Алиансът по туризъм в югоизточния регион /АТЮР/.

Според председателя на Алианса Мария Инджова, цитира я БТА, това ще даде стимул за отрасъла и ще преустанови дискриминацията към българските туристи, което ще доведе до оживление в сектора. В туристическия алианс членуват общините Бургас, Несебър, Поморие, Приморско, Царево и Созопол.

Инджова вижда трайна тенденция за изместване на традиционния организиран туризъм от всякакви алтернативни форми за привличане на вниманието на гостите от страната и чужбина.

Миналата седмица общините, участващи я АТЮР, са участвали в международен туристически фестивал в Нови Сад, Сърбия. В тази връзка е изчислено, че по предварителни данни 300 000 туристи от страните от бивша Югославия са посетили България. Очаква се в бъдеще броят им да расте.

Мария Инджова каза още, че за да се свие сивия сектор в бранша и да се снижат скритите доходи е нужно в страната да има отделно Министерство на туризма, което да администрира сектора без посредници и бюрокрация.

Алиансът в скоро време ще формулира предложения за промени в бъдещия Закон за туризма.

Източник: DarikFinance.bg