Младата созополска пианистка Мина Недин спечели награда в конкурса “Бъдещето на България”

Малката пианистка пребори 14 конкуренти с творба на Атанас Косев

Младата созополска пианистка Мина Недин спечели награда в конкурса "Бъдещето на България" 1
Мина Недин изпълнява своето клавирно представяне

9-годишната Мина Недин за втора поредна година обра овациите на Четвъртия национален конкурс за изпълнение на клавирни творби от български композитори “Бъдещето на България”.

Тя спечели първо място във възрастовата си категория – деца от трети клас.

Композиторът на любимата на всички българи песен “Семеен спомен за Поморие” – Атанас Косев донесе успех на младата пианистка от Созопол.

Конкурсът се проведе в неделя, 15 май, в залата на Областна администрация Бургас. В него участваха деца от цялата страна, а във възрастовата група на Мина претендентите за първото място бяха 14 малки музиканти. Условието за участие в конкурса бе свирените творби да бъдат на български автори.
Мина се представи с “Малка токата” от Александър Райчев и “Марионетка” на Атанас Косев. Любопитна подробност е, че майката на Мина е художничка – Ангелина Недин, ( Ангелина Недин – Картини ) но третокласничката от малка имала афинитет към музиката, тъй като в рода й по майчина линия има и музиканти. От петгодишна Мина ходи на солфеж, а сега се обучава при музикалния педагог Яна Райчева.

Мина учи в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол и е единствената малка пианистка в древния град. Първия си концерт изнася още на 5 години – през 2006-та. Оттогава досега е участвала в над 10 регионални, национални и международни конкурси, в които се е класирала на челните места.

Източник: Аntenne Air