Местната власт и бизнесът зад Божидар Димитров за мощите на Йоан Предтеча

Местната власт и бизнесът зад Божидар Димитров за мощите на Йоан Предтеча 1Представители на местната власт защитиха министър Божидар Димитров по отношение на позицията му за мощите на Свети Йоан Предтеча, съобщиха от кабинета на министъра.

Панайот Рейзи – кмет на Созопол, Николай Димитров — кмет на Несебър, Благой Филипов – председател на общинския съвет на Несебър, Иван Николов- кмет на град Свети Влас и Елена Иванова – председател на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг са изпратили обръщение до министъра без портфейл проф. Божидар Димитров, в което се казва:

„В последно време се разгоря полемика за това истински ли са откритите в Созопол мощи на Свети Йоан Предтеча или не са. В спора се включиха авторитетни имена и учени, някои от които изразиха съмнения в оригиналността на мощите и настояха за експертизи. Публично бяха заклеймени учените, които обявиха Созопол и Черноморието ни за втори Ерусалим.

Обръщаме се към всички участници в спора с мнение, че този дебат е абсолютно излишен и вреден за българския туризъм и държавата като цяло. След новината за находката, репортажи за България направиха най-големите световни телевизии като CNN, BBC, Евронюз, най-тиражните агенции и вестници в света разпространиха новината. Интересът към България расте -тя се превръща в център на вниманието на туроператори и туристи. Създадени са всички предпоставки броя на туристите у нас бързо да се увеличава.

Именно заради това подкрепяме усилията на онези български учени, начело с историка Божидар Димитров, които се стремят да превърнат страната ни в първостепенна световна дестинация на културно-историческия туризъм. България има не по-малко исторически забележителности от Гърция и Италия – нека дадем възможност на света да ги види.

Обръщаме се и към различните видове власти да подкрепят още по-силно тези усилия, защото те работят за България, популяризират нейното културно-историческо наследство и не на последно място – привличат туристи. Колкото повече туристи – толкова по-пълна държавна хазна. Това е от полза за всички ни”.

Източник: actualno.com