Мемориал на съветските подводници откриха в Созопол

Мемориал на съветските подводници откриха в Созопол 1Под звуците на българския и руския химн започна церемонията по откриване на обновения паметник на подводничарите в Созопол. На събитието, което съвпада с Деня на руския флот присъстваха генералният консул на Русия във Варна  Юрий Соловьов, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, военното аташе на руското посолство, кметът Панайот Рейзи, ветерани от войните, представители на политически и неправителствени организации, граждани и гости на Созопол. В ритуала участва почетна рота от Военно морска база Бургас.

Тази година Созопол отбелязва 2 620 години от основаването си и събития от неговата история са свързани с руската история. Миналата година поставихме паметна плоча на пристанището в чест на загиналите руски моряци и офицери и созополски жители, загинали по време на руско- турската война от 1828-29 г. Днес откриваме обновения паметник на руските подводничари, загинали по време на Втората световна война, една жестока война, краят на която бележи началото на обединена Европа.

заяви в приветственото си слово кметът Панайот Рейзи и изрази увереност, че обновеният паметник и облагоустроения парк около него ще се превърнат в едно от емблематичните места в Созопол. Руският консул благодари на общшина Созопол за съдействието при реализиране на благоустрояване на района около паметника както и на фондацията за руските паметници и ваканционния комплекс „Санта Марина”, с чийто труд и средства само за два месеца паметникът бе обновен. Дипломатът изрази надежда,че българската държава ще окаже съдействие за да бъде открита и  подводницата С-34, която заедно с още четири са намерили гибелта си край българските брегове. Кметът Панайот Рейзи и генералният консул откриха паметните плочи с имената на екипажите от петте съветски подводници. Отслужена бе панахида в памет на загиналите подводничари. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника. Паметникът е построен през 1969 г. в памет на Виолет Душин, помощник-командир на подводна лодка С-34 и боцманът Фрол Терехов,чийто тела, облечени в хидрокостюми с дихателни апарати са намерени от созополски рибари през ноември 1 941 г. Тяхната самоличност е установена 30 г. по- късно. Версията за гибелта и на тази руска подводница е, че е намотала около винта си стоманено важе от мина. Предполага се, че двамата подводничари са се промушили през торпедните апарати, за да се опитат да освободят гребния винт от минното заграждение. Друга възможност е просто да са се опитали да се спасят след дехерметизацията.

Източник: bszone.info