Международния фестивал по математика започва в Созопол

Международния фестивал по математика започва в Созопол 1В Созопол започва първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас. До 26 септември в Созопол ще се срещнат младите математици от най – изявените школи в България, техните руски връстници от Краснодарския край, както и два смесени българо–румънски отбора.

Първият международен фестивал на младите математици у нас е създаден по подобие и с опита на математическите фестивали в Русия – най-силните отборни състезания по математика в света след международните олимпиади по математика. Той е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и  краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и естествено продължение на добрите традиции в организацията и провеждането на подобни състезания, в които руснаците са ненадминати.

За първи път в България ще се проведе математическо състезание с подобен регламент. Проявата ще протече под две форми – математически битка и математически боеве. Провеждат се в четири тура, като всеки един от тях е с обща продължителност около 8 часа.

Математическите боеве са отборно състезание за ученици, като всеки отбор се състои от 6 ученика. Основни цели са проверка на възможностите на отборите да решават нестандартни задачи, работейки като отбор; да излагат намерени решения; да проверяват и оценяват чужди решения. Състезанието се провежда в две възрастови групи: 7 – 9 клас и 10 – 12 клас.

Организаторите се надяват този фестивал да се утвърди и да се превърне в традиционен. Амбициите са от догодина в състезанието да се включат отбори от всички съседни страни и региона. Запитвания за фестивала има и от по – отдалечени страни като Италия, Унгария, Молдова, Финландия, Мексико и ЮАР. Не е изключено и участието на силни азиатски отбори от Китай, Тайланд, Южна Корея, Индонезия, Хонг Конг и др.

Източник: bTV