Масови проверки на заведения по Южното Черноморие, открити са множество нарушения

Масови проверки на заведения по Южното Черноморие, открити са множество нарушения 1Инспекторите от Комисията за защита на потребителите извършват масови проверки на заведения за хранене и развлечения по Южното Черноморие. В сряда беше проверен известен ресторант на плажната ивица “Харманите” в Созопол. Инспектор от Комисията за защита на потребителите и представител на общинската администрация провериха необходимата документация и съответните разрешителни.

Самото заведение в момента няма валидна категоризация, няма удостоверение за категория или временно такова за открита процедура, което е най-важното, за да работи едно заведение. Табела за работно време също няма

констатира Валентин Белчев, старши инспектор в КЗП – Бургас.

На собственика ще се наложи да плати минимум хиляда лева глоба по акта за нарушенията, констатирани при проверката. Другите най-чести нередности в дейността на заведенията за хранене са пропуски в менюто и най-вече липсата на отбелязан грамаж.

Освен заведения за хранене, експертите следят всички магазини, солариуми и атракциони да са с изрядни документи, дали обявяват коректно цени и предлагат безопасни стоки и услуги. Инспекторите не пропускат и местата за настаняване.

При хотелите най-честото нарушение е липсата на ценоразпис в самите стаи.

Друго нарушение е липсата на регистър на настанените туристи, което от своя страна не дава възможност на клиента да се оплаче, ако не е доволен от обслужването в хотела.

Източник: ekipnews.com