Мантинела край Созопол побърка туроператори и шофьори

Мантинела край Созопол побърка туроператори и шофьори 1
Мантинелата създава още по-голяма опасност от катастрофи, тъй като разгневени шофьори я заобиколят

Туристи обикалят 30 км. за да стигнат до пътя за Царево, Гребенаров свиква среща по въпроса

Монтирана мантинела на кръстовището по пътя Созопол-Приморско, която откъсва шосето за „Дюни“и Каваци“ създаде суматоха сред шофьори и туроператори. Причината е, че пътят на туристите от хотелските комплекси в този регион се удължава с 30 км, тъй като са принудени да обикалят, за да стигнат до главния път за Царево.

По този повод писмо до областният управител Константин Гребенаров изпрати генералния агент на „Томас Кук“ за България Светла Панайотова, която изразява възмущението от страна на туроператорите. Оказа се, че затвореното кръстовище е поредният резултат на войната между институциите. Очакванията са неговото бъдеще да бъде решено във вторник идната седмица, по инициатива на губернатора.

Нужно е да бъде ревизирано становището на Регионалната комисия, съставена от представители на сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР Бургас и Областно пътно управление – Бургас, за установяване на актуалната пътна проблематика на кръстовището обслужващо пътя „Созопол – Приморско“ (край местността „Алепу“), както и да бъде отменена Заповедта на Агенция „Пътна инфраструктура“ – София, съгласувана с Главна дирекция „Охранителна полиция“ – София за затваряне на въпросното кръстовище със стоманена предпазна ограда или пясъчен вал.

„Разбираме необходимостта от спешното решаване на проблема с множеството катастрофи в този район, причинили катастрофи с жертви и материални щети, но не приемаме начина по който това е направено“, смята Панайтова.

Проблемът пряко удря туроператорите. „Елиттур“ например обслужва ежегодно по 180 хил. туристи от цяла Европа и една от услугите, които предлага на чужденците, са екскурзии и трансфери, а те са неизбежно свързани с пътя. Необходимо е спешно да се намерят средства за реализиране на съществуващия проект за изграждане на ново, модерно, европейско пътно кръстовище на това място. В противен случай остава съмнението, че затварянето му обслужва единствено частни интереси, а липсата на средства за изграждане на ново е само претекст, смятат туроператорите.

Областният управител Константин Гребенаров категорично заяви, че решението за затварянето на кръстовището не е на държавата. Аз самият научих от медиите за това и се опитах да разбера аргументите, които обаче не ми звучат убедително. Именно заради това, във вторник съм поканил всички заинтересовани страни, за да се изяснят точните причини. Според него решението не е в мантинелата.

В Созопол затвореното кръстовище също се коментира разпалено. Мнозина шофьори се опариха, след като се опитаха да излязат на главния път за Царево от там и трябва да се връщат 20 км. обратно. Същевременно мантинелата не успява да спре разгневените граждани, които успяват да я заобиколят и така предизвикват още по-голям риск от катастрофи. Местните хора коментират, че решението за блокираното кръстовище е взето на местно равнище, за да се строи в близост туристически комплекс и велоалея.

Източник: Фактор