Временна приемна ще лицензира музиката по Южното Черноморие

Временна приемна ще лицензира музиката по Южното Черноморие 2

ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще лицензират музиката в заведения и хотели в Созопол и Южното Черноморие

Временна приемна ще лицензира музиката по Южното Черноморие 3Между 26 и 29 юли организациите ПРОФОН и МУЗИКАУТОР откриват временна приемна в Созопол; от този сезон глобите за обектите, в които се използва музика без уредени права са между 2000 и 20 000 лв.

22.07.2011 г.- С цел улеснение на лицензирането на използване на музика в хотели, заведения и магазини в Созопол, Приморско, Китен, Царево и региона, организациите за колективно управление на права в музиката – ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, ще открият временна приемна в Созопол. От 26 до 29 юли включително (вторник до петък), всички собственици и управители на търговски и туристически обекти могат да заповядат в малката конферентна зала на хотел „Корал” в Созопол (ул. „Лазурен бряг” 5), за да уредят правото да излъчват музика в своите хотели, заведения и/или магазини. Служители на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще бъдат на тяхно разположение за консултации и сключване на договори, а необходимите документи са фирмено удостоверение и копие от категоризацията. В приемната ще присъстват и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

ПРОФОН представлява правата на артистите-изпълнители (певци, музиканти) и музикални продуценти, а МУЗИКАУТОР тези на композиторите, текстописците, аранжорите и издателите. За да спази изискванията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), всеки собственик на туристически или търговски обект, в който се излъчва музика, трябва да сключи договор и с двете организации.

Временна приемна ще лицензира музиката по Южното Черноморие 4По силата на рамкови споразумения с дружествата, членовете на БХРА и регионалните й структури се ползват с около 50 % отстъпка от възнагражденията, които дължат на двете дружества за авторски и сродни права,. Всички хотелиери и ресторантьори от района ще могат на място да станат членове на браншовата организация и съответно да се възползват от тази отстъпка.

Според служители на трите организации това значително ще улесни и облекчи представителите на местния туристически и търговски бизнес, които са длъжни по закон да лицензират публичното изпълнение на музика в обектите си, особено имайки предвид предстоящите проверки от страна на Инспектората към Дирекция “Авторско право и сродни права” на Министерство на културата. Според промените в Закона за авторското право и сродните му права, влезли в сила от 25 март 2011 г., санкциите за нарушители на закона, в това число и публични места, които използват музика без разрешение от правоносителите, е между 2000 и 20000 лв. при първо нарушение и между 3000 и 30000 лв. при повторно.

 

В същото време тарифите на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР за заплащане правото на публично изпълнение на музика са съобразени с икономическата реалност в страната, съгласувани са с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и са изключително приемливи за представителите на бизнеса.

 

Възнаграждението, което трябва да плащат заведенията и хотелите за музика зависи от броя на местата и категоризацията на обекта, както и от това дали са сезонни или не. Възнагражденията за търговски обекти (магазини) и центрове за услуги (фризьорски, фитнес и др.) се определят от площта на съответния обект.

 

Подобни приемни на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР вече бяха организирани в Златни пясъци и Слънчев бряг и благодарение на тях бе лицензирано използването на музика в няколко стотин обекта по българското Черноморие.

Адрес на приемната: Конферентна зала на хотел „Корал” Созопол (ул. „Лазурен Бряг” 5).
Работно време – 26-29 юли включително, от 10 до 17 ч.
За контакт със служителите във временната приемна:

Васил Василев (старши експерт направление „Публично изпълнение” в ПРОФОН): 0884 17 09 18
Момчил Даскалов ( Ръководител направление”Търговски обекти, туризъм и кина” в МУЗИКАУТОР): 0886861141, momchil_daskalov@musicautor.org