Летящи отряди сбъдват чудесата на България

Летящи отряди сбъдват чудесата на България 1
снимка: в-к Стандарт

До 31 май кметовете предават проектите за 1 милион лева в културното министерство

Мобилни групи от министерството на културата и експерти по еврофондовете ще подготвят съвместно с кметските администрации проектите, с които общините ще кандидатстват за финансиране от 1 милион лева от кампанията на “Стандарт” “Чудесата на България”. Чековете за десетте предпочетени от читателите ни дестинации връчи лично премиерът Бойко Борисов. Техническите проекти трябва да бъдат представени в културното министерство до 31 май. Това стана ясно по време на дискусията, организирана от вестник “Стандарт” във Велико Търново.

Вестникът ни ще е гарант, че всеки лев от десетте милиона лева, които кметовете ще получат извънредно от държавата за туристическите атракции, ще бъде изразходван по предназначение. Сега топката е в полето на държавата и местните власти

обясни главният редактор на в. “Стандарт” Славка Бозукова.

В кампанията за чудесата направихте това, което бизнесът въпреки усилията си не успя да стори за 5 г. 

обяви Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Тур на чудесата от Будапеща до Созопол да бъде направен догодина, предложи той. Туроператори и хотелиери също ще обединят сили да се включат и бизнесът ще помогне за превръщането на родните светини в символи на туризма ни у нас и по света, обяви Рагин.

До 31 май кметовете трябва да подадат работните си проекти на стойност един милион лева в културното министерство. Местните власти поискаха ясни указания от държавата как да бъдат изготвени документите и какви дейности са позволени за финансиране. Възвръщаемостта от културния туризъм може да се увеличи до 300 пъти, стига да се мисли не само за конкретните атракции, а за интегрирани проекти, подчерта министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Във втората част на дискусията кметовете представиха атрактивно туристическите забележителности, които читателите на “Стандарт” наредиха в топ 10. Предстои чудесата да бъдат включени и в рекламен клип за родния културен туризъм, обясни зам. икономическият министър Иво Маринов.

Специални пакети за чудесата обещаха и представителите на двете туристически сдружения АБТТА и БАТА. Заедно със “Стандарт” АБТТА ще направят и специална програма за популяризиране на атракциите сред бранша, за да могат те да ги представят атрактивно и на своите клиенти.

източник: Стандарт