Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас 1

Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас

Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас 2
Кмета на Бургас и областния управител Константин Гребенаров на откриването на кръговото кръстовище на изхода на Бургас, посока Юг

Последното кръгово кръстовище към Южното черноморие е официално открито

В присъствието на бургаския кмет Димитър Николов днес бе пуснато в експлоатация новото кръгово движение при кръстовището Бургас – Средец – Созопол, съобщиха от общинския пресцентър. Така приключи реализацията на първи етап от проекта за изграждане на Пътен възел Юг. Това се случи два дни по-рано от срока, даден от премиера Бойко Борисов при първата копка на обекта, а той беше 15 юни.

При пускането на кръговото движение присъстваха още областният управител Константин Гребенаров, началникът на Областно пътно управление Митко Порязов, управителят на „Бургасбус” Петко Драгнев, цялото ръководство на Пътна полиция – Бургас.

В момента старото кръстовище е затворено. То остана вътре в окръжността на новото кръгово движение. На негово място по проект ще бъде оформена зелена площ, над която ще мине надлез. Днешното изключване на светофарите и затварянето на подходите към старото кръстовище стана при засилени мерки за сигурност. Присъстваше и регулировчик. Първите шофьори, които тръгнаха по кръга, се ориентираха бързо и до инциденти не се стигна.

В пълна степен ще усетим ефекта от този проект догодина, когато приключи вторият етап. Дотогава призовавам водачите да бъдат внимателни, толерантни и да свикват с новата организация на движение

каза кметът Николов.

Изпълнението на втория етап включва изграждане на надлез, който ще мине над кръговото кръстовище и по него безконфликтно ще върви трафикът за и от Южното Черноморие, без да се смесва с този от и за к-с „Меден рудник”. Той трябва да бъде завършен през юни 2012 г.

Целият проект струва 4 млн. и 200 хил. евро, осигурени от правителството на Република България чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Строителството извършва фирма „Хидрострой“.
Първите намерения и проект за изграждане на Пътен възел Юг датират от 1988 г. Повече от 20 години обектът се водеше сред приоритетите на няколко правителства, но никой до този момент нямаше волята да предприеме конкретни действия за реализирането му.

На това място са станали десетки инциденти, много от които завършили със смърт или тежка телесна повреда. Тук се образуваха огромни задръствания.
Целогодишно през кръстовището преминават автомобилите на 80-хилядния комплекс „Меден рудник“. Пресичат го транспортни коридори от национално и международно значение, натоварени туристически маршрути, свързващи севера и юга.

източник: радио Фокус