Константин Гребенаров: 20 години след 10 ноември хората мислят, че областният управител е партиен секретар

Константин Гребенаров: 20 години след 10 ноември хората мислят, че областният управител е партиен секретар 1
© Пресцентър - Областна управа

Интервю на в-к Фактор с областния управител Константин Гребенаров

Г-н Гребенаров, кои са събитията, които отличихте  за себе си през изминалата   година?

– Те са няколко. В края на годината човек прави равносметка. По време на стъпването ми в длъжност изброих няколко приоритета, които да бъдат основни по в работата ми на  областен управител в следващите четири години. Определено мога да кажа, че донякъде съм доволен от това, което сме направили през годината.

От нещата, които заложих като приоритети в моята програма -основното  беше магистрала „Тракия“. Веднага някой  биха ме репликирали какво общо има областният управител с магистралата, след като тя е държавна политика. Но веднага бих ги опонирал: „Защо не се прави магистрала „Хемус“, а Тракия“? Не е случайно, че Иван Вълков е председател на транспортната комисия в парламента и в момента се отпушват важни инфраструктурни проблеми на областта.  Доволен съм, че в рамките на нашия мандат ще имаме построена магистрала и Бургас ще има бърза връзка със София. Другите неща, които са сред приоритетите са пътния възел за Созопол и „Меден рудник“. Знаете, че съвсем скоро предстои да се направи първата копка за него, тук ще спомена и  за мантинелата по пътя за Созопол, която беше мой личен ангажимент.

– Премиерът по време на едно от  посещението си  буквално ви заплаши заедно с кмета Димитър Николов, че ще падат глави ако не стане детелината, не Ви ли е  страх, че това може да стане реалност?

– Страх нямам, защото възелът ще се случи. Друг е въпроса за срока, който премиерът постави, но той е човек, който обича точни и ясни неща. Дали ще стане в началото на юни или в края на следващата година не е от значение, важното е, че детелината ще бъде направена. Въпросът е кога ще се направи първата копка, не може тя да бъде през април и да искаме през юни да пътуваме  по нея.

– На 6 декември отново Бойко Борисов каза, че до десет дни идва тук на първа копка, тя още не е направена обаче?

– Така беше. Причината обаче за забавянето на първата копка е следната. Знаете, че изпълнителят е избран, това е фирма „Хидрострой“ -Варна. Трябва да мине срока по обжалването. Парите са осигурени, има и изпълнител и се надявам до дни да се направи първа копка. А доколкото до това, което премиерът каза, че с кмета трябва да даваме вахта на обекта, заканата не ме притеснява аз всяка сутрин преминавам от там и друг път съм изпълнявал такива обекти и не ми пречи. Трябва да направим поне част от детелината -надлеза, който свърза юг-а с Бургас.

– Какви са сроковете?

– Не мога да ви кажа -първо трябва да видя разчетите и да разговарям с фирмата изпълнител.

– През декември кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че цялата мащабна дейност в областта на инфраструктурата ще се обърне срещу него и администрацията в година на избори, ако сега се започне изграждането и на пътният възел това няма ли да коства на вашата партия и вашият кандидат-кмет отлив на гласоподаватели?

–  Ако мислим само за това би следвало нищо да не вършим. Според мен донякъде кметът има основания, но аз мисля не само за сега, а занапред. Представете си един Бургас с изцяло обновен център, с европейска визия. Започваме да строим детелината. Това ще донесе много неудобства на пътуващите, но ще се  отпуши пътят Юг-Север и край на тези изнервени пътници. Според мен това, което искаме да постигнем с тези проекти е много по-голямо и значително, отколкото неудобството за момента, което се причинява за момента на нашите граждани.

– Бихте ли поели един друг ангажимент с магистрала Тракия- в началната и отсечка от Бургас до Карнобат, тя се оказва неприложима при зимни условия и тя се затваря. Оказа се, че не е добре изпълнена?

– Знаете, че още миналата година направих една среща и се взеха решения, едно от които беше малко крайно-завали ли сняг отсечката да се затваря, но това причинява неудобства. Ние дадохме като предписания да се изградят снегозадържащи съоръжения.

– Изтъкнахте като успех по-горе изграждането на мантинелата по пътя Бургас- Созопол,  няма ли обаче тя да се превърне от мантела-спасител в мантинела-убиец?

– В интерес на истината още при изграждането на първата и част имах оплаквания, че тя  стеснява пътя на шофьорите. 100 % не може да се угоди на всички. Забранено е прескачането през мантинелата. Разговарях с кмета в следващият бюджет ще се предвидят пари за една пасарелка, която да се построи и да има нормална връзка, но самото пресичане на пътя е погрешно и не трябва да става.

– Да, но все пак там живеят хора или работят. За тях трябва да бъдат създадени условия за преминаване?

– Самата мантинела с нищо не променя ситуацията, там винаги е било забранено пресичането.  Прави се нерегламентирано в нарушение на Закона за движение по пътищата. Сега мантинелата слага ред, но сте права, че трябва да има осигурен достъп от едната страна до другата и се надявам кметът да изпълни своето обещание и да стане реалност.

– Не чух за пътя за Малко Търново, но в частта след разклона за Босна, който е истинско изпитание за преминаващите?

– Това е другият ми личен ангажимент- да се асфалтира отклонението.

– Да, но този път не изглежда като международен?

– Да, действително, но се надявам да се превърне в хубав път. Изготвя се цялостен проект с който цялото свлачище да бъде заздравено. Имам увереност от пътната агенция, че ще бъдат осигурени парите  и проектът да се отпуши. И аз се срамувам като се срещам с представители на турския бизнес. Този проблем е от 15 години.

– През 2010 година се появи един проблем, който ние класифицирахме като фантом -радиациацията на Вромос. Ту я имаше, ту я нямаше. Защо не си замълчахте, не го ли оценяте сега  като  гаф? 

– Аз още тогава заявих, че компромис със здравето на хората няма  да направя, дори в предизборна година, дори и това да ни коства загуба на определени гласоподаватели в Черноморец. Доколко е оказало влияние  върху туристическия сезон- все още изчаквам анализите на самозваните туристически босове в Черноморец. Казал съм им да дойдат с разчетите и как това се е отразило върху сезона.  Важното е, че след като се разбра, че там има проблем държавата сега търси решение. Подготвил съм едно писмо до зам. министър Евдокия Манева, с което искам да ни каже какво ще е решението на правителството за този плаж. Знаете, че обявяването му за опасен не решава проблема, това е временна мярка. Трябва да се търси решение, да се осигурят пари.

– Отново пари, преди години бяха изсипани  много пари там, за да се чисти плажа?

– За съжаление един от опонентите ми в споровете беше един от хората, които се извършвали тази рекултивация и той който не си е свършил както трябва работата преди време дойде да спори с мен, че там няма радиация.  Сега пък е пръв нареден на опашката да извърши новото почистване- виждате ли до какви парадокси стигаме. Аз се надявам този път парите да бъдат дадени по предназначение и да почистим плажа.

– Не мислите ли, че умишлено  през определен период от време се изкарват данни за плажа, че е мръсен, за да се печелят  след това поръчки за изчистване на ивицата?

– Не.

– Защото това е вече вид бизнес. През пет години някой излиза казва, че има радиация, веднага се отпускат едни пари и тръгват фирми отново да чистят?

– Решението съм си го взел на база документи, плажът не е затворен, защото е повишен естествения радиофон, специалисти казват ние го замерихме, той е в рамките на нормалното.  Причината за затварянето е наличието на свободни радионуклеиди в плажа на определени места. Там има радиактивни елементи, които ако дете и болен човек стои продължително време може да погълне и рискът е голям. Експерти говорят, че фонът е в рамките на нормалното, но това не е причината. А, аз не съм се повлиял от никакви слухове, от никакви намерения.

– Не бяхте ли подведен?

– Не, не мога да кажа. Въз  основа на документите съм взел  това решение, предизвиках и втора дискусия по този въпрос, на която участваха двама министри и всички институции и ви показах заключението каква е причината за затварянето на този плаж. Мисля, че разумните хора разбраха за какво става въпрос и сега с държавата ще направим всичко необходимо да се намерят пари и да се извърши тази рекултивация. Преди 10 години тя е  направена само в сухата част и докъдето е стигал багера в морето. В следствие на прибоя замърсения пясък е връщан обратно на плажа.

– А защо не потърсите отговорност за некачествена извършена работа?

– Трудно, защото съм чел всички документи и още тогава немската фирма -консултант е казала, че окончателно не може да се изчисти докато не се депонира пясъка на дъното. Идеята е била пясъкът, който се вади от разширението на пристанището  да се изхвърли там и така да се депонира радиоактивния пясък.

– Тогава черноморци отново не искаха да се депонира драгажната маса?

– Да, като се притесняваха от замърсен пясък. Радиацията не е нещо, което с парцал избърсваш, остава с години. Влиза в рамките на възможното. Трябва да се отбележи, че там тя не е в онзи чист вид, тя е локална, на място и е опасна само там.

– Да Ви върна към още един спорен горещ момент в края на мината година- свързан със събарянето на незаконното строителство, остана усещането, че държавата прояви двоен стандарт по отношение на незаконното строителство- на Ченгене скеле и в Несебър. Махнаха вилите, а се спря  проблема с незаконните етажи, потъна в  комисии и срещи?

– Не се замълчава по него. Този път за разлика то предишни години държавата е показа, че има такава.

– Не го ли прави избирателно?

– Не, няма такова нещо. Първо рибарите на Ропотамо. Знаят от години, че не могат така да продължават. Аз съм провел пет срещи с тях по темата. Недопустимо е в резерват да има човешка дейност, а още повече да живеят хора. Друг е въпроса, че може би трябваше да се изчака с 15-20 дни, бих приел дискусия по този въпрос, но трябваше да се махнат. За Ченгенето-от кога се говори затова. За да се узакони рибарското селище на ръкавите-трябва първо да се премахнат незаконните постройки и рибарите го знаят много добре.

Едва ли основният поминък на собствениците на палати е риболовът. Държавата е последователна. Направи се ПУП. Ще бъдат раздадени места и построени къщи. Но ангажимент за всички незаконни постройки нямаме. Ако в Несебър държавата се беше огънала догодина там щеше да има по още един незаконен етаж. Този проблем съществува. Ясно е,  че не им стига жилищната площ, но това не е решение да се строи незаконно.

– Вие лично също попадате в казус с незаконно строителство на етаж на вашата къща в Созопол?

– Незаконен строеж се установява с акт, и трябва да има влязло в сила решение за събаряне. Това, което показва една телевизия с моя строеж е чиста манипулация. Аз започнах със строителни книжа, утвърдени от НИПК, това, че някой съсед не му харесва и ме съди няма нищо общо. Казусът е следния моят съсед, докато живеех в София открадна 11 квадрата и премести ограда, за което аз го осъдих, но за тази разлика от 11 квадрата спорим десет години.

– Какво е решението на съда?

– В моя полза.

– Т.е. Вие нямате незаконен етаж?

– Нямам, ето как  Вие продължавате да твърдите това. Незаконен етаж е, когато го построите без книжа, или в нарушение. При мен не е така. Това, че някой му пречи и води дела е друг въпрос. В Несебър нямат строителни разрешения и нещата са коренно различни. Аз строя със строителни книжа и спазвам всички отстояния. Имам 15 проверки от РДНСК заради доноси и жалби.

– Кой има интерес от този скандал?

– Сегашният кмет, защото адвокатът му е бил с известен водещ, когато е снимано тв- предаване. И аз съм го предупредил, че ще му струва скъпо това!

– На кого?

– На Панайот Рейзи.

– Искате да кажете, че атаката идва от него?

– Разбира се, че идва от него. Преди това беше  друга за едни маси и отново от там идваше атаката. Всеки трябва да си отстоява истината. 
Скандалът е в интерес на сегашния кмет, който се е заел на живот и смърт с този пост. Докато за мен явяването ми на следващите избори ще бъде едно състезание. Отидете и вижте терасата на Рейзи, къде и как е построена- върху скалите. Никой не реагира, а се хващате за Гребенаров, че е интересен в контекста на държавата, която събаря чужди къщи, а не пипа на своите. Това е много лесно.

Защо СКАТ не отиде и не направи материал за терасата на заведението на кмета. Защото той плаща на СКАТ. Знаете ли каква е сумата, която им плаща, за да има медиен комфорт?

– Приемате насериозно кандидат-кметското състезание. Мислите ли, че хората ще ви припознаят в Созопол?

– Аз отдавна съм припознат. Мина периода, в който не ме познаваха, сега знаят какво върша, знаят моят начин на живот и се прави сравнение. За Черноморец не се притеснявам, работя активно. Опитвам по всякакъв начин да върна земите на хората под бившето поделение.

– Вие се появявате на твърде много публични места, непрекъснато режете ленти с кмета Димитър Николов. Това вид премиерски модел ли е, защото по принцип областните управители не стоят толкова много в светлината на прожекторите?

– Напротив, това е наш модел. Аз подкрепям бургаският кмет във всяко едно отношение. Аз ходя навсякъде, където съм поканен, не ходя в Созопол, защото самия кмет не ме кани, защото чувства заплаха. Последният случай : получавам лично поръчение от премиера, че трябва да връча на двамата отци на църквите в Созопол и Черноморец манната на Свети Николай и ги връчвам с моите ръце на двамата попове. На другия ден от пресцентъра на община Созопол изобщо не споменават, че дори съм присъствал. Ходя в Карнобат, Малко Търново, Несебър. Подкрепата ми към г-н Николов е подкрепа на държавата към стойностен кмет и това е нормална политика. Никъде не съм отказал.

– Това се тълкува като вид ПР при една длъжност, която не е толкова публична?

– А, вижте сега, че някои са се крили тук в кабинетите си и са се страхували да се покажат пред хората си е техен проблем. Аз нямам от какво да се притеснявам и  заставам срещу жителите на Бургаска област. На много места, дори когато има конфликти. И не съм бягал от това нещо.

– Не мислите ли, че в Созопол и Несебър залогът е голям. Гръмна скандала с нарастването на Габър  още 200 нови жители?

– Аз го следя този процес  и искам справки.

– Не е ли решен мача в тези две общини вече?

– Не, не е, хората са разумни, не са онези, които ги беше страх. Няма как да се контролира този вот. Нека хората да излязат да гласуват.

– На предните избори също ги беше страх?

– 680 човека има в момента регистрирани в Созопол, едва ли всички те ще отидат да гласуват, както става обикновено. Това са временни работници, не е ясно дали след осем месеца ще бъдат там. Но за мен тази тенденция е опасна. Конституцията го позволява-никой не може на никого да забрани къде да се регистрира.

Друг е въпросът какви са мотивите, ако е продиктувано, за да отиде да гласува, това е нарушение, което трудно се доказва. Трябва да има воля от двете страни. Трябва да сме доста чувствителни към този процес. Определено тази тенденция е опасна. Имам дори информация  къде се раздават пари.

– В изборната 2011 кои са приоритетите ви?

– 1/3 от тях вече са изпълнени, други сега започват. Пътният надлез „Владимир Павлов“ е един от тях,  с него е решен въпроса, има проект, има пари. Входната артерия от „Тракия“ към Бургас трябва да се борим да стане, както и отбивката на потока за Варна, обходната дъга за Бургас. Пътят за Средец трябва да се довърши, този за Елхово. Това са част от плановете ни.

– Накрая да Ви попитам: Хората знаят ли с какво се занимава областният управител?

– Мислят, че той е  омбудсман, че това е последната инстанция, която може да им реши въпроса. Въпреки, че  живеем 20 години след 10 ноември и вече няма партийни секретари, хората продължават да идват  при мен с такава мисъл.

Те си мислят, че областният управител може да чукне по масата и в нарушение на закона да реши проблема. Морално те са прави, но законово- не.

Източник: Фактор