Константин Гребенаров: Никога не съм предлагал плажове за бедни и богати

Константин Гребенаров: Никога не съм предлагал плажове за бедни и богати 1
© Пресцентър - Областна управа

„Несериозно е да се твърди, че един областен управител може да предложи „частни плажове“, тъй като по Конституция и Закона за държавната собственост плажовете са изключителна държавна собственост. В тази връзка съм изненадан, че ми се приписват идеи, за които дори не съм помислял и които по същество са противоконституционни,“ това заяви областният управител Константин Гребенаров във връзка с нашумялата идея да се отделят плажове за „бедни“ и „богати“.

Най – сложното в съвременния свят е да се намери баланс между правата на различни социални групи. Малко са хората, които се ангажират с това да намерят компромисно решение, удовлетворяващо всички заинтересовани страни в даден проблем

каза още Гребенаров.

„Точно това е и причината дълги години да не бъде решен проблема със свободния достъпа на гражданите до плажа и собствениците на комплекси ол инклузив.

В качеството си на областен управител на туристическа област, каквато е област Бургас имам желанието и волята този проблем да бъде решен.

Една от идеите, които обсъждаме с представители на МРРБ, областните управители на останалите черноморски области, съвета по туризъм и други заинтересовани лица е да се направи обективна категоризация на плажовете. Да има плажове с национално значение, от местен характер и прилежащи към комплексите затворен тип, както е и в други туристически дестинации – Гърция, Турция, Италия.

Критиките и първосигналните реакции няма да решат проблема, нито ще подобрят условията за туризъм в България, така че призовавам да не се прави евтин PR, а всеки, които има конструктивни идеи да ги предложи“, заяви областният управител.

Източник: burgas24