Кметът на Созопол: Има свободен достъп до плажа на Дюни

Кметът на Созопол: Има свободен достъп до плажа на Дюни 1Интервю на bTV: След като разбрахме, че на плажа на „Русалка” има вход, от който можете да влезете без да плащате пакета „ол инклузив”, на Дюни се оказва, че трябва да платиш такъв пакет, за да се изкъпеш в морето.

Проблемът на Дюни съществуваше още миналата година. Ситуацията не е по-различна и това лято. От двете страни на ваканционното селище има бариери, през които няма как да минете, ако не сте гост на хотела.

– А защо не може от тук?
Охраната: Защото се ползва, в смисъл, това е частна собственост. Ако Ви пусна от тук, не е сигурно. Защото има и дневен престой, защото е „ол инклузив” самият хотел и за това просто трябва да заобиколите хотела и пак може да си ходите на плажа.

Заобикаляме хотела, но пак не можем да ползваме плажа пред него, въпреки твърденията на служителите, че достъпът до ивицата е свободен.

„Може да Ви спре охраната да отидете в басейните и ресторантите, които са „ол инклузив”, понеже хората са си платили. Ще трябва и Вие да си платите – има такава такса дневна, не много скъпа, така че да ползвате услугите на комплекса. Шезлонгите до там, до червените са платени и са достъпни за всички, а нататъка са включени в „ол инклузива” и не се продават, освен ако сте купили „ол инклузив”, обясни Васил Василев – управител на водна база – Дюни.

–  А колко е „ол инклузив”-ът?

В. Василев: Доколкото ми е известно е 60 лева, с правото да ползвате басейните, ресторантите и прочие на ден.

Всъщност, плажът е разделен на три зони. Освен запазената за платежоспособни туристи пред хотела, има и втора – също платена. И тя според служителите е със свободен достъп.

„Които са външни хора на комплекса, също имат право да се разхождат по ивицата. Може да се ползват и шезлонгите – тук е свободната зона. Който реши – има си шезлонги, по 9 лева са цените”, коментира спасител.

Третата зона, която е единствената неплатена, е неохраняема.

„Достъпът до плажа на Дюни е нормален”, заяви за bTV кметът на Созопол Панайот Рейзи. По думите му свободният вход за всички желаещи е „малко по-надолу от КПП-то”, след като бъдат подминати бариерите.

„Като цяло нищо не можем да направим за решението на проблема. Това е изцяло в правомощията на държавата”, коментира той.”Много отдавна ние общините от морето искахме плажовете да ни бъдат дадени за стопанисване, за да можем ние да водим всички разговори и преходи с концесионерите, за да можем да осигурим хем нормален достъп на плажа, хем интересите им да бъдат защитени. Той беше категоричен, че разделение на плажовете по категории не трябва да има.

Източник: bTV