Кметът на Созопол: Всеки си носи отговорността за незаконното строителство

Кметът на Созопол: Всеки си носи отговорността за незаконното строителство 1Кметът на община Созопол Панайот Рейзи, каза, че всеки си носи отговорността за незаконното строителство и попита какво означава кметовете да носят тази отговорност. „Ако отидем на тази формула това означава, че цялата тази институция, наречена ДНСК, трябва да се закрие. Ако идеята на министър Плевнелиев е да я закрие и по този начин да направи икономия на държава, нямам нищо против, нека да се случи. Но трябва да се каже точно и ясно. Защото сега например идва при нас един инвеститор, всичко върви под строг контрол, издаваме му строителното разрешение и после той в процеса на самото строителство прави някакво нарушение, и някой подава жалба и се прави проверка, която констатира това нарушение, то ние каква отговорност може да носим в този случай.

Принципно 99% от случаите на незаконно строителство са при такава ситуация. Почти вече няма някой да започне да строи без строителни книжа“, каза Рейзи. На въпрос, че черноморските общини са по-уязвими откъм незаконно строителство кметът на Созопол каза, че не съгласен с това. По думите му такова незаконно строителство има и в зимните курорти, и в градската среда. „Говори се така, понеже морето е по-апетитно, по-интересно и аз съм сигурен, че в София има много повече нарушения отколкото на морето, но никой не ги коментира“, каза Рейзи. Той посочи, че в Община Созопол незаконно строителство почти няма и ако има такива нарушения, те са много малко.

„Един разширил прозорец или направил по-дълга тераса, това не е чак толкова фрапантно нарушение“, каза Рейзи. Той допълни, че според закона в момента наказателната отговорност я носят главните архитекти. „Това е в тяхната компетенция и аз там нищо не разписвам като кмет. Строителното разрешение го подписва главният архитект, акт 16 се разписва също от главния архитект, а до завършване на обекта си има надзор. Така че тези правомощия са изцяло в компетенциите на главния архитект и на ТСУ. Аз лично не виждам за какво може да санкционират кмета“, допълни още Рейзи.

Източник: ИА „Фокус“