Кметски съпруги печелят за двама

Кметски съпруги печелят за двама 1Кметските съпруги са имотната опора на семействата си. Те рязко надминават известните си мъже по състояние, показват декларации за 2009 г. пред Сметната палата, съобщи АСН.

Сред класическите примери е варненският градоначалник Кирил Йорданов. Неговата половинка – украинката Елена Валеева, е собственик на “Прайм Тайм ТВ Варна”, където нейните акции са на стойност 200 000 лв. Притежава и фирмата “Ева Медикъл СТМ”, която е покрила обучението на дъщеря й в швейцарски пансион на стойност 71 хил. франка. 
Новоизбраният кмет на Враца Костадин Шахов при влизането си в общината отчита сериозни заеми – ипотечен кредит за 43 бона и два потребителски – за 33 и 18 хиляди. Миналата година е изработил и 37 хиляди от трудова дейност и 1357 лева от бизнес.  
Кметицата на Добрич Детелина Николова пък е успяла да спести от заплатата си близо 220 бона, които е вложила в няколко банки.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов се класира в челото на заможните. Миналата година той е придобил половината от къща от 158 квадрата, парцел от 1 декар в града и сграда от 50 квадрата. Освен това притежава жилища в София и в Кюстендил. Паунов изплаща и два ипотечни кредита – за 156 хиляди лева и за 80 хиляди евро. През 2009 г. той е прибрал 37 800 лв. от наеми.

По-добре от него справя градоначалникът на Монтана Златко Живков. Заедно със съпругата му Албена са описали влогове в банки общо за 28 хиляди евро, 97 хиляди лв. и 7 хиляди долара. Златко изплаща и потребителски заем от 16 250 лв. Жена му обаче е спечелила 100 хиляди лв. дивиденти от “АЛБА 2001” ООД.

Дългогодишният градоначалник на Силистра Иво Андонов през 2009 г. се сдобил с два апартамента в града – от 103 и от 59 квадрата. По-големия са купили с жена му за 80 бона, а по-малкият е наследен от Андонов.

Подгоненият от прокуратурата кмет на Кърджали Хасан Азис е наследил четвърт идеална част от къща и парцел в село Мост. Сдобил се е и с лек автомобил “Волво” за 20 000 лв. Държи и 140 хил. лв. в банка.

Насред кризата градоначалникът на Созопол Панайот Рейзи е успял да продаде нива от 1 декар във Велинград за рекордната сума от 320 хиляди лв. Той е получил и 2250 лв. от наеми.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова притежава редица имоти в полите на Рила. На нейно име се водят къща от 60 квадрата с двор и 1/2 идеална част от апартамент в Самоков. Придобила ги е като наследство и дарение. Освен това Фандъкова разполага и с половината от апартамент от 90 квадрата в София, придобит чрез договор за гледане. Тя има още дворно място в село Бистрица и къща с двор в село Сопот. Миналата година тя си е купила и “Рено” за 6 хиляди лв.

Източник: kafene.net