Кметовете на Царево, Созопол и Бургас са против въвеждането на данък туризъм

Кметовете на Царево, Созопол и Бургас са против въвеждането на данък туризъм 1Кметовете от черноморските общини Созопол, Царево и Бургас се обявиха категорично против въвеждането на данък туризъм вместо събираната до сега туристическа такса. Това стана по време на работна среща на областната комисия по туризъм, където бе и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

На дискусията присъстваха още представители на туристическия бранш и черноморски кметове. Основният мотив на кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Царево Петко Арнаудов и зам.-кмета по финанси в Община Бургас са, че направените изчисления показват, че по този начин приходите в общинската хазна ще паднат, а няма да се увеличат. Те изразиха също така общо становище, че плажовете трябва да се стопанисват от общините, тъй като местната администрация има повече възможности за контрол, а и специалистите непрекъснато виждат какво се случва по плажовете и обикновено гражданите държат отговорни и се оплакват именно в общините при установени нередности. Друго искане на кметовете е концесионерите да се грижат за плажовете не само през летния сезон.

Директорът на Морска администрация-Бургас кап. Живко Петров каза, че в бъдещия закон за Черноморското крайбрежие трябва да залегнат текстове и за морската акватория и по-скоро за изгражданите там съоръжения като пирсове и мостове. Освен това много добре трябва да се огледат промените и да се съгласуват и с другите закони като този за морските пространства и пътища, за да не се получават конфликти. Внимание по думите му трябва да се обърне и на туристическите водни атракции, тъй като те са разположени по плажната ивица, но извършват дейност в акваторията. Петров посочи, че този летен сезон на територията на област Бургас са били регистрирани 117 плавателни средства, т.е. лодки за разходки. Общият им капацитет е 2700 – 2800 души. Груби изчисления показват, че за сезона на тези корабчета са пребивавали над 200 000 туристи и това е сериозен сегмент от туристическия бизнес. Друг такъв сериозен сегмент са водните атракции – джетове, банани, водни колелета, уиндсърф и други.

Тази години по новата наредба са регистрирани 66 водни бази. „Икономическият ефект от тези водни атракции не е малък и за това апелирам да се обърне внимание и на частта акватория, т. е. и тя да бъде уредена. От години се говори за устройствена схема на плажа с премесваеми обекти, а имаме и устройствена схема на акваторията и това трябва да се разработи“, посочи кап. Живко Петров. Той бе помолен от зам.-министър Захариева в писмен вид да изпрати своето становище, за да бъде обсъдено по време на дискусията за променя в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Източник: ИА „Фокус“