Изложба “Кметовете на Созопол”

Изложба "Кметовете на Созопол" 2

Празниците на Созопол стартират с изложба за кметовете на града

Изложба "Кметовете на Созопол" 3
снимка: Пламен Илиев (Mark Max)

Празниците на Созопол, посветени на светицата-закрилница на града Света Марина ще стартират с изложба „ Кметовете на Созопол”, която ще бъде открита официално на 15 юли, петък от 17.30 ч. в сградата на общината.

Постоянната експозиция ще включва  табло с имената на 35 личности, които са ръководили община Созопол 55 мандата и обхваща периода от Съединението на България до наши дни.

В експозицията са включени и т.нар. „гръцки„ кметове, които са управлявали града до 1925 г. Портрети на 14 градоначалника от съвременната история на община Созопол ще допълват постоянната изложба, която ще бъде наредена на първия етаж в сградата на общината. Тя ще се допълва и обогатява през годините.

Изложба "Кметовете на Созопол" 4
Празниците на Созопол стартират с изложба "Кметовете на града"

Това е първият етап от изследователската работа на „Геопан”, които получиха задание от общинската администрация преди три години.

Международният търговски и културен център подготвя и уникално издание за живота и дейността на личностите, които са управлали града през последните сто години и са допринесли за неговото развитие. Идеята за тази изложба и издаването на книга за кметовете на Созопол е на настоящия кмет на града Панайот Рейзи, който още с встъпването си в длъжност преди четири години заяви ,че ще води последователна политика на приемственост, уважение и признателност към работата на своите предшественици, като сигурен знак, че Созопол е достоен европейски град.

Като част от европейската позиция на ръководството на община Созопол бе възстановяването след близо 20 години на почетния знак „Почетен гражданин на Созопол”. Първите, които бяха удостоени с високото отличие бяха бившите кметове Никола Калоянов и Никола Костов, поставили основите на съвремения туризъм в Созопол.

Неотдавна бивши кметове и председатели на общински съвети бяха част от делегацията на Созопол при подписването на мирния договор в Несебър, с което общинската администрация отново оказва уважение и приемственост по отношение на своите предшественици, управлявали морската община. Те са били винаги част от значимите събития, които се случват през последните четири години.

Всички кметове са поканени на официалното откриване на уникалната изложба, на която се очаква да присъства и Генералния консул на Гърция Николаос Пиперигос.

Празниците на Созопол посветени на 17 юли- Деня на Света Марина включват още изложби, концерти и много спортни събития, които ще продължат до 19 юли.

източник: Sozopol.Org през www.sozopol.bg