Исторически забележителности – Старинен Созопол – Historical Landmark – Ancient Sozopol

Созопол – старинен  и в традиционен възрожденски стил

снимка: Седрие Метин
снимка: Седрие Метин

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. В списъка на 100-те национални туристически обекта, Созопол е поставен под № 8. Печатът се намира в археологическия музей на града.

Първото селище тук възникнало в края на IV – III хилядолетие преди новата ера. Най-ранните заселници на този район са тракийските племена. През 610 година преди Христа гръцки преселници от Мала Азия основали град-държава и го нарекли на своя бог Аполон – Аполония Понтика. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство. Градът се развил като търговски център на мед, вълна, царевица, вино, зихтин, платове, бижута и керамика. Но това не пречело често да изпада в икономически и политически кризи, а дори и понякога във войни – най-често със Дорийците – жителите на Месембрия . Затова и Аполония често сменяла своя господар.

По времето на Александър Велики териториите й били част от Македонската държава, след това градът попаднал под владичеството на Римската империя и бил полуразрушен. В един момент от развититието си Аполония бил толкова напреднал и добре развит, че дори основал своя собствена колония – Анхиало (днешно Поморие ). Към 5 век от н.е.  градът бил завзет от Византия.

По времето на хан Крум, той вече станал част от България. През 14 век е почти разрушен след атаката на флотата на Генуа. По-късно е завладян и продаден на Рим от рицарите на Амадеус, господар на Савой. След дълга обсада градът най-накрая пада под Османско иго през 1453. От тогава са се строяли само дървени къщи, някои от които все още могат да се видят в старата част на града. След Освобождението вече бил малко рибарско селище. Днес градът е едно от най-привлекателните места за туризъм и отдих по южното българско Черноморие. В Созополския залив се намира най-големият от петте острова по българския черноморски бряг – Свети Иван, който е бил неразделна част от живота на антична Аполония и средновековен Созопол, а в момента е подходящо място за любителите гмуркачи.

Музика на живо в старият СозополДнес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието. Над 200 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град. Богато е и наследството от култови сгради – черкви, манастири, параклиси., сред които църквата “Св. Богородица” от VІІ в., която е под закрилата на ЮНЕСКО, и параклисът “Св. Зосим” от XIX в. Археологическият музей е основан през 1961 г. В залите на музея е представена историята на града, както и прекрасни колекции от рисувана древногръцка керамика, каменни котви, амфори, монети и други произведения на древното изкуство.

Всяка година в началото на месец септември в Созопол се провеждат празниците на изкуствата „Аполония”.

източник:pepatabakova.ucoz.ru

Leave a Comment