Икони на български светци при мощите на Кръстителя 1

Икони на български светци при мощите на Кръстителя

Икони на български светци при мощите на Кръстителя 2
снимка: standartnews.com

Иконите на осем български светци ще бъдат положени в иконостаса на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Созопол, в който се пазят мощите на Свети Йоан Кръстител. Сред тях са изображенията на  Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, патриарх Евтимий, света Петка, цар Петър и др. Те ще бъдат редом до иконите на 12-те апостоли и на два ангела.

Общо 24-те изображения на светци са дар от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който е родом от Созопол. Изографисани били от художника Желю Желев, който често рисувал подаръците на Министерския съвет.

Икони на български светци при мощите на Кръстителя 3
Църквата "Свети Свети Кирил и Методий" в Созопол; снимка: burgasinfo.com

Мощите на Йоан Кръстител в момента се пазят в храма „Свети Георги“ в Созопол, тъй като в „Свети свети Кирил и Методий“ дървеният подиум на олтара се подменя с мраморен. До лятото останките на Предтечата ще бъдат върнати в по-голямата църква. Тя вече има и втора камбана – 300 кг, излята в Пловдив от майстор Виктор Лимонов, чийто род прави камбани от 1872 г. Първата е дар за храма от премиера Бойко Борисов.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е построена през 1889 г. от българите в Созопол. Вдигната е от уста Генчо. След 1944 г. храмът става първо музей, после концертна зала за празниците на изкуствата „Аполония“. Но поради опасност от самосрутване е била затворена. Църквата бе реновирана с 520 000 лв., отпуснати от правителството. Възстановена бе и камбанарията.

източник: standartnews.com