Изложбата „Приятели на Созопол“ се открива днес в Градската художествена галерия на Созопол

Изложбата "Приятели на Созопол" се открива днес в Градската художествена галерия на Созопол 1Изложбата „Приятели на Созопол“ ще бъде открита тази вечер в 18.00 часа в Градската художествена галерия на Созопол. Това съобщи Иван Бахчеванов, който е директор на галерията. Самият художник е роден в черноморския град, а в Атина има кръстен музей на негово име. Художникът Георгиус Гонарополус, носител на наградата за съвременно изкуство „Гугенхайм“, е сред участниците в изложбата.

Участие в изложбата ще вземат и от Чехия, Унгария, Литва, Русия, Кипър, Нигерия, които са творили в Созопол. Сред българските имена, чиито картини могат да се видят, е това на проф. Александър Мутафов. Картини на ямболската художничка Донна Неделчева, Владимир Гоев, Кирил Симеонов, Георги Баев.

Най-малката участничка е от Русия и е на 6 години, казва се Елисавета Кулисникова. Бахчеванов обясни, че нейната картина живопис представя красиви къщи от стария Созопол. Сред останалите автори е и самоукият художник Петър Катерков, който заедно с Яни Христополос, са били ученици на проф. Александър Мутафов. Освен картинната експозиция ще бъде открита и самостоятелна изложба скулптура на Никола Станков. Това ще бъдат непоказвани досега творби. Плочата на Георги Минчев в Морската градина Созопол е негово дело.

Източник: Burgas24.bg