Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече 1

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече

Пострадалите от делфините ще са много повече

Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“:

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече 2

09.08.2011
Вчера излезе паламудът. Дай, Боже, да е добър уловът. Но аз отново поставям въпроса за щетите, които делфините нанасят на рибарите. Ако отначало  пострадахме от тях хората, които имаме кораби, после и тези с даляните, сега ще изпищят и останалите рибари, защото и техните мрежи няма да бъдат пощадени. Вече започнаха да ми звънят рибари от Созопол и да питат какво ще правим.


А аз още преди месеци го казах. Просто искаме разрешение да възстановим рибарските хижи, където да има денонощно наблюдение на морето. Да се осигури звукова техника за прогонването на делфините. И като цяло да се изработи цялостна стратегия за овладяването на популацията им. Проблемът от година на година ще става все по-сериозен и няма да се разреши от само себе си. Засега обаче аз си водя само монолог. Разговарях и с една част от депутатите от комисията по земеделие и гори, и на срещата за промените в закона за рибарството и аквакултурите поставих въпроса, но никой не ми обърна внимание. Наскоро разговарях и с представители на “Зелени балкани” и парк “Странджа”. На всички обяснявам, че  ние, рибарите не искаме да вдигаме петзвездни хотели, а искаме хижи, на сушата срещу даляните, за да си вардим мрежите. Настоявам за диалог и разумно поведение, ама засега подобно нещо не се случва. Никой няма смелостта да отвори темата и да се задълбочи в нея. Предстоят избори и всички са се разбягали за тях.

Но аз съм уверен, че сега от делфините ще изпищят едно 400 – 500 рибари само по Южното Черноморие. Да се надявам, че тогава ще бъдем чути.

Интервю на „Бургас днес и утре“ с Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“