Изгражда се модерна крайбрежна зона

Модерна крайбрежна зона се изгражда в момента в Созопол, съобщи кметът Веска Караманова.

Тя се оформя до южния плаж “Хармани”, на мястото на досегашните сергии и заведения, пръснати от двете страни на алеята. След като се освободят общинските терени, заети неправомерно от различните търговски обекти, там ще бъде изградена широка пешеходна зона с тротоарни настилки, зелени площи и улично осветление. Това ще преобрази облика на целия район, в унисон с приоритета ни за налагането на Созопол като водещ туристически център, категорична е Караманова.

В момента екипи на общината демонтират постройките, изградени незаконно върху тротоарите, превърнали се в недостъпна територия за жителите и гостите на града. Обектите са с временен статут по чл. 56 и срокът им за ползване е изтекъл, информираха от общинската администрация. От там са изпратени предупредителни писма до собствениците за доброволното премахване на постройките. След изтичането на дадения срок, със заповед на кмета Веска Караманова, общината предприе демонтиране на обектите на основание чл. 57 от Закона за устройство на територията.

Пешеходната зона ще бъде защитена от наводнения с нова подпорна стена с отводнителни канали за дъждовните води. В района ще се оформят зелени площи, ще бъдат направени и нови подходи към плажната ивица, съобщи още Караманова.

Източник: sozopol.bg