Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба

Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба 2
Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба 3
Иван Бахчеванов

“2 по 30 между Созопол и Бургас” се нарича юбилейната изложба на директора на Художествената галерия в Созопол Иван Бахчеванов. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Художникът, чийто творчество прослави не само Созопол, но и страната ни в чужбина, навърши 60 години. Изложбата, с която отбелязва това събитие бе открита на 12 ноември в галерията на Съюза на българските художници в Бургас. Тя представя картини, вдъхновени от Созопол и от морето.

Изложбата на Бахчеванов е по-различна от друг път, защото сред картините са изложени негови творби, които са част от даренията, правени от него през годините за църквите в Созопол.

Иван Бахчеванов е познат като впечатляващ маринист и аристократичен творец, който е изключително критичен към своите произведения. Сега публиката ще го познае и като щедър дарител. Надсловът на изложбата разкрива и неговата привързаност и любов към родния Бургас, който художника дели по равно със съдбовния за него Созопол. Иван Бахчеванов е носител на много национални и международни награди.

Директорът на Художествената галерия в Созопол с юбилейна изложба 4

Последната, с която прослави България, бе голямата награда на Австрия на името на големия австрийски художник Оскар Кокошка. Международния симпозиум –конкурс „Ателие на Дунава” събра в австрийския град Рьохларн цвета на световния елит сред художниците от три континента-Европа, Америка и Австралия. Участието на всеки един от тях става след много сериозна селекция от международно жури.
За познавачите на творчеството на Бахчеванов не бе изненада отправената покана за участие, а присъждането на голямата награда бе истинско признание за творчеството на художника и изключителен комплимент за България.

Неговата картина „Съня на римския войник в Кохенал” впечатли не само журито, но и многобройната публика по време на симпозиума. Статуетката беше връчена на Бахчеванов от ексхерцогинята на Австрия Анита фон Хохенберг, внучка на загиналия в Сараевския атентат престолонаследник Франц Фердинанд и херцогиня София фон Хохенберг.

На бляскавата церемония по награждаването присъства голяма част от културния елит на Виена, а Бахчеванов бе звездата на вечерта. Не отшумели отзивите от престижния австрийски форум и Иван Бахчеванов получи отново покана за участие. През декември художникът е поканен от херцогиня Анита фон Хохенберг да участва в големите австрийски културни празници като основен акцент в тях е 10-годишната юбилейна изложба на „Ателие на Дунава”, в която ще бъдат представени наградените през последните години творци, сред които е и Иван Бахчеванов.

“Щастлив съм, че имам възможност да представя картините си, още повече че с някои от тях прославям страната”- сподели директорът на Художествената галерия в Созопол и добави „Най-голямото щастие и удовлетворение за един художник е, когато има от какво да се вдъхновява и какво да го зарежда. А при мен това го има в изобилие – морето и Созопол”.

източник: factor-bs.com