Творбите на Захари Зограф гостуват в Созопол

Един от най-прочутите стенописи на Захари Зограф – “Колелото на живота” се намира върху външната стена на църквата на Преображенския манастир © Дарик Бургас

Оригинални творби на големия български художник Захари Зограф ще бъдат представени на изложба в Созопол. Те са предоставени от Националния музей за българско изобразително изкуство и за първи път напускат София.

Изложбата започва от 21 август (неделя) и ще продължи до 6 септември (вторник) в реставрираната църква „Свети Свети Кирил и Методий”, организира се по повод 200 години от рождението на големия българин и ще гостува в Созопол по покана на кмета Панайот Рейзи.

Експозицията включва десетки икони, картини, стенописи и писма на Захари Зограф, затова част от нея ще бъде разположена и в Археологическия музей. Безценните експонати ще пристигнат в Созопол днес с блиндирани автомобили и при засилена охрана.

снимка: www.sozopol.bg

Жителите и гостите на града ще могат да видят и снимки на стенописи на художника от Бачковския, Рилския и Преображенския манастири. Изложбата се организира със съдействието на община Созопол, фирми и родолюбиви граждани.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RL2MQbhNiQo]

източник: Дарик; видео: bszone.info

Leave a Comment