Започна изграждането на мантинелата до Созопол

Започна изграждането на мантинелата до Созопол 1Разделителната мантинела, чието монтиране започна миналата година от Бургас ще бъде  продължена до Созопол. Монтажните дейности започнаха от вчера в района на кръстовището до с. Атия и се очаква до края на годината съоръжението да стигне до Созопол. За строителството й Държавна агенция „Пътна инфраструктура” отпуска близо 1 млн. лева. Още в началото на годината община Созопол предприе серия от мерки, за да бъде продължена мантинелата до Созопол с убеждението ,че ефектът от нейното изграждане ще се отрази върху безопасността в района, особено през пиковия туристически сезон.

Започна изграждането на мантинелата до Созопол 2 За  година от изграждането на пътното съоръжение, което в по- голямата си част е на територията на община Бургас тежките пътнотранспортни произшествия белязаха рязък спад. Макар и мантинелата да не е изградена изцяло, пътният участък Бургас- Созопол, спечелил си прозвището „път убиец”, стана по- безопасен.

Безспорно ефектът на мантинелата, която изцяло е изградена на главен път ІІ 99 на територията  на община Бургас е положителен. За миналата година там са регистрирани 12 пътно транспортни произшествия, но нито едно от тях не е взело жертви и няма ранени. Състоянието на пътната обстановка по главния път на територията на община Созопол, там където няма изградена мантинела е все още рисковано, макар че като цяло катастрофите са намалели вследствие частичното изграждане на разделителното съоръжение.

На територията на община Созопол са станали 10 катастрофи, като при едната от тях са загинали 3 души. Общо за периода 2008 и 2009 г. по Главен път ІІ 99  на територията на община Созопол са допуснати 33 пътно транспортни произшествия с щети, от тях 3 катастрофи с 5 убити и 1 ранен. Тежките пътни инциденти са станали в участъка между кръстовището на с. Атия и бензиностанция ”Петрол” до Созопол, което пътно платно не е разделено с мантинела- сочи справка на КАТ-Созопол. Всичко това мотивира община Созопол да продължи диалога с държавната агенция за продължаване на мантинелата.

Кметът Панайот Рейзи изказва благодарност на Държавна агенция „Пътна инфраструктура” за пълната подкрепа и осигуряване на необходимите средства за изграждане на мантинелата до Созопол.

Всеки човешки живот е ценен, а безопасността и здравето на жителите и гостите на община Созопол са от първостепенно значение

е мнението на кмета, който високо оценя ангажимента на държавната агенция да направи най-рисковия  участък от главен път ІІ 99 безопасен, а южното Черноморие – привлекателно.

Източник: bszone.info