Заловиха гръцки бракониери край Созопол

Заловиха гръцки бракониери край Созопол 1Четирима гръцки бракониери са заловени край Созопол по време на незаконен улов на бяла пясъчна мида “Донакс”, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Контрабандният улов е пресечен при акция на инспектори от Териториалното звено на ИАРА Бургас и служители на Гранична полиция. Бракониерите са задържани при изваждане на улова – 94 килограма бяла мида.

Те са задържани за 24 часа, като са им съставени актове по Закона за рибарството и е повдигнато обвинение по Наказателния кодекс. Общо наложената финансова санкция е в размер на 10 330 лева.

Предполага се, че бракониерите са част от организиран канал за улов и пренасяне зад граница на ценния деликатес, който се търгува по около 26 евро за килограм. Обикновено бялата пясъчна мида се използва за производството на скъпи сосове за спагети и пици, както и за подправки за деликатесни блюда.

При акцията са конфискувани и два драгиращи уреда на бракониерите. Уловът е прибран за съхранение, инспекторите от ИАРА се надяват утре да могат да върнат мидите във водите на Созополския залив.

Над 300 метра бракониерски мрежи на неизвестни нарушители са извадени от язовир “Жребчево”, съобщават още от ИАРА. В мрежите е имало улов от около 40 килограма риба платика, която е върната във водата.

Източник: bnt.bg