Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София 1
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в храм „Свети Александър Невски” в София.

С благословението на Светия Синод на Българската православна църква, светите мощи на свети Йоан Предтеча, намерени през това лято край Созопол, бяха в София за поклонение от миналия петък до днес. Те бяха посрещнати от синодалните архиереи, множество клирици на Българската православна църква, държавната власт и софийското гражданство.

Молебен пред реликвите за здравето и благоденствието на българския народ отслужи Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заедно със синодалните архиереи.

След това светите мощи бяха изложени за всенародно поклонение в патриаршеската катедрала. Хиляди столичани им се поклониха през тези няколко дни. Това направиха дори българския премиер Бойко Борисов и руския премиер Владимир Путин.

Св. Синод на БПЦ, ръководейки се от позицията, че не трябва да има православен християнин, който да бъде лишен от възможността да се докосне до светите мощи, удължи престоя им до днес, когато след молебен бяха предадени на архиерейския наместник в Бургас отец Борис Беров и откарани към Созопол.

Източник: ИА “Фокус”