Есен в Созопол | Autumn in Sozopol

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 2

Есенна разходка в Созопол

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 3

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com

В повечето морски курорти с края на лятото си отива и безкрайният празник на безгрижните летни туристи. Изчезва глъчката на развеселените шумни компании. Палатките по къмпингите оредяват. Улиците из туристическите комплекси сякаш са съвсем различни. Самото море като че ли по-тъжно разплисква вълните си по обезлюдените плажове, а гостите си тръгват с очакването за следващото си лятно завръщане.

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 4

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Созопол е от малкото курортни селища по Черноморския ни бряг, в които есента е не по-малко очаквана от летния сезон. Един от най-старите градове по Българското Черноморско крайбрежие, той има свой запазен културен знак за първите дни на есента. Вече повече от две десетилетия всяка есен тук се провеждат празници на изкуствата „Аполония”. През дните на това тържество на културата голяма част от артистичния елит на София и страната се преселва в Созопол. Морският курорт облича още веднъж лятната си дреха и става убежище на музите на всички изкуства. Улиците и малките градски площади се превръщат в естествена сцена за музиканти и художници. Някои от столичните театри показват премиерите си за новия сезон. Изпълнения на камерна музика, джаз, популярни групи и състави се редуват на сцените, изградени специално за празниците на „Аполония”. През тези есенни дни морето като че ли отново е с лятното си настроение. Това е времето, в което Созопол е посещаван от редовните си „аполонски” гости. Те не са просто туристи, а част от традицията на града. И след заглъхването на последните аплодисменти на „Аполония” Созопол има какво да разкрие пред любителите на есенното море. През последните години южният черноморски град привлича много посетители заради реставрираните църкви и параклиси.

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 5

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com

„Археологическият музей, художествената галерия и етнографската сбирка имат интересни експозиции

изброява още туристически обекти Мариана Паскалева, началник на отдел „Култура” в община Созопол.

– Градът предлага подходящи условия за провеждане на различни конференции и семинари през есента. Имаме спортна база за тренировки, модерен стадион и закрит плувен басейн. Когато през есенните месеци времето е хубаво, много е приятно човек да се разхожда из улиците на Стария град. Разходките в морето обаче са възможни само когато то е спокойно и няма вълнение. Сега може тези, които обичат риболов, да отидат да ловят риба. По това време мъжете в Созопол ловят паламуд. Жените пък обикновено правят сладко от смокини. Есенно време в Созопол се носи аромат на паламуд, на сладко от смокини и на виното, което се приготвя”

казва г-жа Паскалева.

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 6

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com

През лятото Созопол се превръща в град на археолозите. Разкопки се правят и на близкия остров Свети Иван. През есента археологическата работа спира и всички разкопки са закрити в очакване на следващата година. Усещането за докосване до древността обаче остава. Близо до остров Свети Иван се намира и островът Свети Петър. Той пък е известен като „остров на птиците”. Още един остров се вижда край Созопол. Това е Свети Кирик и Юлита.

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 7

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Макар есента да не е най-подходящото време за влизане навътре в морето, достатъчно вълнуващо преживяване може да бъде и една вечерна разходка по брега на морския град, откъдето се вижда блещукането на фара от островите. Ако пък можете да улучите спокойно море, все пак си струва една разходка с малко корабче или яхта до близките острови. Много от крайбрежните ресторанти, които до последно са с отворени врати преди началото на зимата, също са идеално място, което открива красива гледка към морския хоризонт. Тук естествено любителите на рибните специалитети могат да опитат местните рецепти с прясно уловена риба и да усетят различните вкусове и аромати на созополските подправки.

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 8

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com

Дори и след края на туристическия сезон, когато малко хора се осмеляват да планират толкова късно морската си почивка, Созопол може да бъде прекрасно място за разходка през един есенен уикенд. С повече късмет за хубаво време градът разкрива една, иначе неуловима през шумното лято, атмосфера на спокойствие и романтика. Това е моментът, в който може да се видят с цялата си красота характерните архитектурни елементи на прочутите созополски къщи. Те много често са предпочитани за рисуване както от известни български художници, така и от любителите на четката и платното. В малките художествени галерии, които сякаш случайно изникват пред погледа на есенните туристи, могат да се открият оригинални картини и художествени предмети, изработени от местни майстори. Макар и да не предлага горещо слънце и морски плажове, една есен в Созопол може да бъде предпочетена дори само заради романтичната атмосфера на града и соления дъх на морето.

Есен в Созопол | Autumn in Sozopol 9

© снимка: www.imagesfrombulgaria.com