Единственият човек, слязъл на 330 м под вода, идва в Созопол

Единственият човек, слязъл на 330 м под вода, идва в Созопол 1
Фотограф: М. Славчев

Французинът Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, пристига за пръв път в България. Това съобщи русенецът Мирослав Славчев, който е негов представител у нас. Бернабе в момента се занимава с обучeнието на висококвалифицирани водолази в т.нар. система technical diving (техническо гмуркане). Това той прави, обикаляйки интересните места на планетата и разкривайки пред желаещите тайните на дълбочинното гмуркане.

„Когато бях при него, за да изкарам моя технически курс, ми каза, че никога не е идвал да се гмурка в Черно море, а му е любопитно, тъй като тук видимостта е лоша, условията са тежки, а има разкошни потънали кораби, има страшно много история във водата“, разказа Мирослав Славчев.

Сформирана е група от 11 души, основно българи, които ще бъдат първите му курсисти у нас. След около седмица ще стартира обучението на висококвалифицирани водолази в базата на водолазен център в Созопол. Учениците на Паскал Бернабе у нас са подбрани според важни критерии – трябва да имат най-високите степени в любителското гмуркане – поне 200 гмуркания под вода, от които поне 30 на дълбочина над 30 метра.

В Созопол има интересни подводни обекти – корабът „Родина“, който се е натъкнал на мина и е потънал преди много години. Той се намира на дълбочина 40 – 45 м и е идеален за обучение, обясни Мирослав Славчев. Другият кораб е „Пионер“, бившият флагман на българския риболов, потопен като изкуствен риф на по-малка дълбочина.

Източник: Дневник