Държавата “почисти” Южното Черноморие от 20 рибарски колиби

Държавата "почисти" Южното Черноморие от 20 рибарски колиби 1

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой охраняваха акцията на екоинспекцията в Бургас

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой бяха изпратени да охраняват вчера събарянето на поредните дървени колиби по Южното Черноморие. След като преди седмица строителният надзор успя да премахне няколко бараки в Слънчев бряг, сега Регионалната екоинспекция в Бургас се зае с 20-ина рибарски заслона. Те се намират на 50 метра от устието на река Ропотамо, където от десетилетия се е оформило малко рибарско селище. Част от постройките са още от времето на цар Борис III. РИОСВ ги обяви за незаконни, тъй като се намират на територията на държавния резерват “Ропотамо”, където е забранено всякакво строителство. Резерватът обаче е основан при социализма, много след като част от бараките вече са били издигнати.

Държавата "почисти" Южното Черноморие от 20 рибарски колиби 2
Полицаи с бронежилетки охраняваха събарянето на рибарските бараки.

Полицаите заеха позиции малко след 9.00 часа. Тъй като мястото е труднодостъпно, те бяха извозвани с шлеп. Веднага след тях в селището бяха стоварени и 21 души от частна фирма, наета от РИОСВ да премахне бараките. Всички бяха посрещнати от около 40 рибари с викове и закани срещу ГЕРБ. Повечето хора съжалиха, че са гласували за партията на Бойко Борисов, след като сега държавата е решила да ги лиши от поминъка им. Рибарите, повечето от които на около 60 години, дълго чакаха пристигането на свои събратя от Созопол и околните селища, за да организират заедно жива верига и да осуетят събарянето. Но когато се разбра, че никой няма да ги подкрепи, се отдалечиха. Премахването на бараките обаче започна със събарянето на отдавна изоставена постройка на бившите гранични войски, където граничарите са давали някога караул.


Шефът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев и пристигналият на място началник на РПУ-Приморско Галин Згуров не показаха заповед за събарянето. Згуров обясни, че акцията е включена в графата “есенно почистване на резервата”. Тъй като в законодателството никъде не е посочено как се процедира с постройки, издигнати в резерват, колибите били таксувани като отпадък, който трябва да се изхвърли, обясни Згуров. По този начин РИОСВ е избегнала възможността да издаде административен документ, който после рибарите да обжалват в съда.

По Южното Черноморие има още едно рибарско селище – в местността Ченгене скеле. За разлика от това край Ропотамо там има ток и течаща вода, а постройките са луксозни няколкоетажни вили на големци от региона. Въпреки че отдавна са обявени за незаконно строителство, ДНСК досега е премахнала само три, 2 от които бяха недовършени градежи.

Източник: СЕГА