Дойдоха паламудът и чернокопът

Дойдоха паламудът и чернокопът - турук
Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com
Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com

Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас работи по утвърдения план – график за месеца, правят се ежедневни проверки по морските пристанища, тъй като в момента очакваме есенния риболов на сафрид и паламуд. Служителите на Агенцията са ангажирани предимно с контрола по морските пристанища. Това каза за радио „Фокус” – Бургас директорът на ИАРА – Бургас Янчо Янев.

Не се изключват и задълженията по язовири и реки.

„Основно ангажираността е с черноморските пристанища, тъй като в момента оказваме и съдействие на рибарите по-бързо да се извършва контролът. Задълженията на нашите служители са да контролират улова, който се извършва в Черно море, контролира се уловеното количество риба, както и нейният размер, който трябва да отговаря на утвърдените по закон стандарти. Проверяват се и мрежовите уреди, за които също има утвърден стандарт”

обясни директорът на ИАРА – Бургас. На този етап няма установени нередности.

Есенен сафрид, снимка: Калоян Белополски
Есенен сафрид, снимка: Калоян Белополски

„Проверки се извършват ежедневно, хората спазват закона. В момента не срещаме фрапиращи нарушения. Засега количествата улови, които наблюдаваме, спрямо миналата година са малко по-малко. Като основно уловът на паламуд е насочен по южното крайбрежие около Царево, Ахтопол и Приморско, а сафрид има и на север. Вече се появява и чернокоп, зарган. Размерът на паламуда е в рамките на нормалното, има добри екземпляри, а сафридът на този етап е малко по – дребен, но е в рамките на утвърдения размер”

каза още Янев. Досега няма заловени бракониери, няколко обаче са били нарушителите през септември по язовирите, допълни той. Това са предимно рибари, извършващи любителски риболов без билет за риболов. Заловени са нарушители и са им написани съответно актове по Закона за рибарство и аквакултури, посочи Янев.

Чернокоп, снимка: КИРО@nariba.com
Чернокоп, снимка: КИРО@nariba.com