Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол 2

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол

Днес е Цветница! Празнична програма в Созопол 3
Цветница - един от най-хубавите пролетни празници

Празникът е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. В началото е бил строго религиозен. Библията и свещените книги разказват, че при идването на Христос в Йерусалим, хората го посрещат с палмови клонки и възгласи „Осанна!“. Само няколко дни след това, те викат отново, но този път „Разпни го!“.

По стечение на обстоятелствата, православни и католици са заменили палмовите клонки с върбови, поради което този празник е известен сред българите и като Връбница. В цялата страна Връбница се почита като голям църковен празник. Сутринта, на празника, църковнослужителите осветяват в църква върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си.

Вярва се, че тази осветена върба има предпазна сила и носи благоденствие в дома. Сутринта, над портите на всяка къща, се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие.

Великденските празници в Созопол ще бъдат отбелязани с пъстри и весели събития. Днес от 10:30ч. в Амфитеатъра ще се проведе общински празник Лазарица, на който са заявили участие 200 лазарки. Слециалната награда на кмета е за „Мис Лазарка“ и най-малка лазарка.
От 12:30ч. в ресторант „Селена“ за четвърта поредна година ще се проведе благотворителен кулинарен базар, на който ще  бъдат представени майсторски приготвени ястия. Набраните средства ще се предоставят на домашния социален патронаж. Празничната програма ще завърши с общоградски празник на Амфитеатъра с великденско хоро.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа.

Според старите български обичаи, имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Честит празник на всички именници! Бъдете здрави!

Седмицата, която започва след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.

 

ред.бел. на страница 2 можете да откриете снимките от благотворителният базар организиран в ресторант „Селена’ гр.Созопол както и най-малката лазарка