Джон Байърли бе на първа визита в Созопол

О Б Щ И Н А С О З О П О Л
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
07.11.2006 г.

Джон Байърли бе на първа визита в Созопол 1Възможностите за побратимяване на Созопол с американски морски курорт обсъдиха по време на среща в община Созопол посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джон Байърли и кметът Веска Караманова. Дипломатът бе на първа визита в крайбрежния град, който по негово желание бе включен в обиколката му в бургаски регион.

След като Караманова запозна госта с историята и съвременното развитие на Созопол като туристически център, двамата обсъдиха въпроса за едно бъдещо сътрудническо с град от Съединените американски щати. Ще проуча възможностите за побратимяване чрез Агенцията за международно развитие, обеща Джон Байърли. Още по време на срещата, Н. Пр. сподели, че подходящ, според него, би бил град Кейп Кот в щата Масачузетс. Той се намира на брега на Атлантическия океан и като курортно селище постигнал големи успехи в борбата с бурното строителство.

Община Созопол е заложила ниски показатели за застрояване, като целта е да се запазят природните дадености и облика на града, заяви Караманова. Байърли прояви голям интерес към процесите на децентрализация на местните власти, като подчерта, че в това вижда една голяма сила за демокрацията.

Дипломатът разгледа Археологическия музей и музея “Южна крепостна стена”, посети и предприятието за преработка на риба “Делта индъстри”, което бе модернизирано по програма САПАРД. Усещам топлината на Созопол и хората тук, сподели гостът и допълни, че в този сезон курорта много му напомня на неговия роден град на брега на езерото Мичиган.

Караманова дари посланик Байърли с плакет на Созопол, мултимедийната презентация “Вечното пристанище” и рекламни материали. Н. Пр. от своя страна подари на домакина книга за дипломатическите отношения между България и САЩ, както и албуми за природните резервати и паркове в САЩ с пожеланието да ги види на живо.

Източник: sozopol.bg