Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 1

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 2С тържество в читалището на с.Равна гора бе отбелязан Международния ден на майчиния език. Музикално-артистичната програма бе подготвена от ръководството на ОУ ”Отец Паисий” в селото и в нея с удоволствие участваха ученици от различни класове на училището. Залата бе препълнена от ученици и родители, а гости на събитието бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, зам. кмета Петя Чапевова и секретаря на Комисията за противообществени прояви на непълнолетните и малолетните Яна Сотирова.

Възпитаниците на училището са от три етноса и по най-искрен начин представиха пред публиката смисъла на деня на майчиния език. Децата рецитираха стихове на Иван Вазов и пяха български народни песни. Химна на ромите „Джелем, джелем” и пъстър цигански танц отприщиха аплодисментите на публиката. Стихове на турски език допълниха празника, а деца от трите етноса взеха участие във различните изпълнения, като дадоха пример как богатството на майчиния език и разнообразието на обичаи и традиции правят живота на една малка общност като жителите на с.Равна гора сплотени и толерантни. Това, което политиците не успяха за 20 години малчуганите направиха за радост на техните родители и учители. Културите на три етноса и богатството на майчиният бяха представени от децата с голямо удоволствие и за радост на родителите им.

Талантливите артисти и техните учители бяха поздравени от зам. кмета Петя Чапевова, която изрази възхищението си от уменията и способностите на децата и увери присъстващите, че и занапред ръководството на община Созопол в лицето нa кмета Панайот Рейзи ще продължава да подкрепя инициативите, свързани с изявите на децата в цялата община.

”Днес, ние възрастните се насладихме на красотата на вашите изпълнения, но и си дадохме сметка за отговорността, която имаме, за да растете здрави, щастливи, талантливи и в толерантна обществена среда.”

допълни Петя Чапевова.

източник: www.sozopol.bg