Детският футболен отбор на Созопол на върха в класирането

Детският футболен отбор на Созопол на върха в класирането 1Детският отбор на Созопол е на първо място с равен брой точки след осмия кръг с тима на „Черноморец 1″ – Бургас, съответно с по осемнадесет точки. Трябва да се отбележи, че в първия полусезон нашите футболисти играят всичките си срещи като гости, тъй като стадиона на град Созопол в момента се изгражда с по-добра настилка и прилежаща база. Въпреки моментните препятствия, успехите на най-малките са безспорни. Резултатите от последният осми кръг е Камено „Камено” – Созопол „Созопол”  (5:0), а в предходния „Странджа-металург“–Средец, Бург., град – Созопол „Созопол” (2:7).

Детският футболен отбор на Созопол е сформиран с основен критерий –  възрастова граница деца родени до 1996 г.

Най-малките участници в него са на осем годишна възраст (2002г.). На тренировките и мачовете взимат участие всички пожелали, без да бъде отказано или върнато дете. Освен созополчани, в екипната работа са включени малчугани от гр. Черноморец, с. Росен и с. Зидарово.

Провеждат се постоянни тренировки три пъти седмично, а всяка събота се играе официален мач за първенството. Ръководители и треньори на детския отбор са Спас Дончев (22г.) и Красимир Димитров (22г.), които са същевременно и действащи играчи на мъжкия футболен отбор на Созопол.

Малките надежди са подсигурени с пълна екипировка, предоставена от Футболния клуб и спонсорите му, като основен сред тях е община Созопол.Лично кметът Панайот Рейзи като президент на клуба наблюдава развитието на малките спортни надежди и подпомага като цяло развитието на футболния отбор. Спортните дрехи включват анцуг, екип за тренировка и екип за участие в официален мач. Децата, които взимат участие в подготовката са над тридесет на брой, а осемнадесет от тях се избират за участие в основните срещи. Независимо от цялостното представяне и основните фаворити по време на предварителната подготовка, всички участници са получили шанс за изява на пряк двубой с друг клуб.

Детската школа участва в първенството на Бургас – областна група – деца. В тази надпревара се играят всяка седмица двубои и на точков принцип се определя класирането в съответната група. Освен първенството, малчуганите взимат участия и в международни турнири, на чиито турнир юношеския тим на града до осемнадесет годишна възраст завоюваха бронзов медал тази пролет.

Изпълнителният директор на ФК „Созопол” е на мнение, че всички спортисти показват добри резултати, полагат усърден труд и отговорно поемат задълженията си като част от екипа. Дисциплината е на ниво, а упоритостта им се доказва от факта, че макар и гости, се увенчават с победи. Сред титулярите са Чудомир Йозов (1996 г.), Кристиян Козаров (2000г.) защитници, Васил Германов (1996г.), Стоян Найденов (1997г.), Вълкан Бакалов (1997г.) полузащитници, Максим Сотиров (1998г) халф, Милен Димов (1998г.) нападател, Златко Николов (1996г.) вратар. Любимец на феновете е Петрослав Гочев (1996г.), който е на пост защитник и е една от големите надежди на Созопол в спорта. Голмайстор на първенството е едва осем годишният Атанас Димов. Големи заложби според треньорите притежава и нападателя Димо Димов (1996г.) от село Росен.

След като бъде завършена ремонтната дейност на стадиона в Созопол, Футболния клуб е подготвил изненада за своите възпитаници. Ръководството е подало кандидатура за следващата година, през месец август,  градът да бъде домакин на международен турнир по футбол.

Източник: Прес център Община Созопол