Делфини в яхтеното пристанище на Созопол

Делфини в яхтеното пристанище на Созопол 2

Делфини в яхтеното пристанище – Созопол – 11 Юли 2011

В миналото делфините са били ловен обект. Използвали са се месото, кожата и маста им. Колко мозък трябва да имаш, за да убиеш толкова интелигентно и красиво животно? Преценете сами! В днешно време делфинът е защитен вид.

Делфини в яхтеното пристанище на Созопол 3
Делфини; снимка: undp.org

Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от рода китоподобни. Напълно са приспособени към воден живот. Тялото им е дълго до 10 м, крайниците са еволюирали в перки. Раждат обикновено по едно малко на година, което изхранват с мляко. Делфините са около 70 вида, като в Черно море се срещат три от тях. Обикновеният делфин (Delphinus delphus) е дълъг около 2.5 м. Главата и гърбът му са черни, коремът и страните на тялото му са бели. Живее на големи стада, които понякога достигат до няколко хиляди броя. Живее обикновено в открито море. Големият делфин (Tursiops tursio) е дълъг до 5 м, обитава повече крайбрежните води. Морската свиня (Phocaena phocaena) е с дължина на тялото до 180 см. и с тегло до 80 кг. Точно с размерите на човек от мъжки пол.

Хранят се главно с риба и сепии. Основна плячка на обикновените делфини са малки пасажни риби. В Черно море това са скумрия, аншоа, хамсия, кефал и др. Разнообразяват менюто си и с ракообразни и мекотели. Косатките пък са типични хищници, освен риба, ловят и други морски бозайници, дори едри китове. Няма данни за канибализъм сред делфините.

Делфините използват различни риболовни похвати, типични както за вида, така и за отделни популации от един и същи вид. Най-често риболовът е колективен, като стадото обгражда пасаж риба, сгъстяват го и животните се редуват да се хвърлят в средата на пасажа поглъщайки колкото се може повече риба. Друг път рибата се подплашва към по-плитки води, където е по-лесна за хващане. Атлантическите афали от крайбрежието на Южна Каролина са известни с това, че подплашват рибата към калните брегове на блатата и изскачат след нея, за да я оберат от брега, плъзгайки се след това без проблем обратно във водата. По подобен начин на Западния бряг на Южна Америка и косатки изскачат на удобни за целта плажове за да ловят морски лъвове. Други делфини пък предпочитат да удрят рибата с опашка зашеметявайки я, след което просто я обират.

 

Има сведения за взаимодействие в риболова между делфини и хора, които датират още от Древен Рим (Плиний Стари). В днешно време това може се види край бреговете на Лагуна, Санта Катарина, Бразилия, където делфини подгонват рибата към брега и оттам местните рибари при очаквания сигнал хвърлят мрежите си. За делфините остава рибата успяла да избегне мрежите.

Делфините имат остро зрение, а слухът им е по-силен от човешкия. Предполага се, че под водата долната челюст улавя трептенията на средата и ги препраща към средното ухо – по този начин чуват по-добре. Много често делфините подскачат над водата – за съжаление все още не сме успели да снимаме тази тяхна игра. Гмуркат се под вода – могат да достигнат дълбочина до 250 м. за 15 минути, след което задължително трябва да излязат на повърхността – все пак дишат с бели дробове.Рядко обаче делфините се задържат под вода за по-дълго от 10 минути. Изобщо делфинът се смята за едно от най-интелигентните животни на Земята. Добре общуват с хората.

Благодарим на YachtingBG

източник: bg-tourinfo.com; bg.wikipedia.org