Два нови фестивала ще се проведат в Созопол 1

Два нови фестивала ще се проведат в Созопол

Два нови фестивала ще се проведат в Созопол 2
снимка: www.sozopol.org

Два нови фестивала ще развличат туристите в Созопол през летния сезон тази година. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас Петя Чепевова, зам.-кмет в Oбщина Созопол.
„Фестивалите и културните събития доказват, че могат да привличат допълнително туристи. Община Созопол е показала, че с вещина работи и в тази посока. Традиция са вече международните и детски фестивал”. Това е една много важна задача, защото туристът има нужда и от развлечение. Тази година сме намислили нещо ново да организираме още два фестивала. Единият фестивал „Созополис” е насочен към местните, самодейните състави. Бих искала да похваля общината, че той е в резултат на спечелен проект по ОП „Регионално развитие” – каза Чепевова.
Идеята е да бъде две издания и от там нататък да го превърнем в традиция. В него е планирана фото изложба има и други мероприятия, но фото изложбата изисква повече време за подготовка. Освен фото изложбата има и литературен конкурс, които са на тема „Изминати и бъдещи пътища Созопол” и ако някой се интересува може да се готви, и е добре дошъл. Планираме го да бъде последните дни на май и ще е петдневен фестивал.

Два нови фестивала ще се проведат в Созопол 3
Директорът на МОНТФИЗ Слав Бойчев и Кметът на Созопол Панайот Рейзи при сключването на договора за МОНТФИЗ Арт Фест 2012

Същевременно ще разгърнем и рекламна кампания. Вторият нов фестивал е „Монтфиз арт фестивал 2012”, който ще се проведе от 21 до 29 юли основно на сцената на „Амфитеатъра”. Това е едно ново събитие, като в основата идея на фестивала са заложени ежедневни практически семинари в областта на изкуството в няколко направление”, каза още Чепевова. Тя допълни, че хората, които се интересуват от културните и фестивални прояви може да намерят подробности на сайта на Община Созопол.
Има определени групи туристи, които посещават Созопол и извън сезона. Възможности за привличане на тези туристи дава туристическата борса „Културен туризъм – Велико Търново” и за това от общината ще участват в нея. Там потенциалните групи са нашите български туристи – женски дружества, дружества на пенсионерите, туристически дружества, чийто интерес е посещения именно извън сезона – каза Чепевова.

 

Два нови фестивала ще се проведат в Созопол 4
Работата край Главната порта на Аполония Понтика не спира; снимка: www.sozopol.org

„Много може да се види в Созопол – историческият ни музей, художествената ни галерия, които работят целогодишно, етнографската ни сбирка, където усилията ни са да я превърнем в етнографски музей, като там планираме да изложим прекрасна експозиция в двора. Освен това са достъпните и новооткритите археологически разкопки и обекти до църквата „Свети Свети Кирил и Методий”. Интерес представлява ранния християнския комплекс, който е до църквата „Свети Георги Победоносец”. В момента в тази църква са изложени за поклонение мощите на Св. Йоан Предтеча, а през лятото ги пренасяме в църквата „Свети Свети Кирил и Методий”, тъй като е по-голяма. Могат да бъдат видени и проучванията до художествената галерия на нос Скамни. Това са места, които могат за бъдат видени целогодишно и да се усети полъха на историята”

каза Петя Чепевова.

източник: focus-news.net