Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол 1

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол 2Георги Стоянов , който е внук на известния народен борец Никола Станчев бе сред най-бързите смелчаци хвърлили се в бурното море, за да спасят Светия кръст на Йордановден в Созопол. Младежът по стар созополски обичай, който е уникален в християнската традиция в региона счупи парче от кръста и го хвърли навътре в близо двуметровите вълни. Това се оказа още по-голямо предизвикателство за двайсетината куражлии, които се гмурнаха в студените вълни. Парчето от кръста бе повторно спасено от Милен Пухов, който миналата година пръв хвана кръста.

Всички участници в спасяването на Светия кръст бяха поздравени от заместник кмета Катя Стоянова, която им връчи парични награди и им пожела здраве, благополучие и да съхраняват традициите на Созопол.

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол 3Ритуалът събра стотици жители на древния град на централния плаж, където отец Иван благослови младите мъже и хвърли кръста в морето.

Богоявление  в Созопол започна с празнична Света литургия в Катедрален храм „Свети Георги Победоносец” и продължи с литийно шествие. С хоругви и песнопения шествието, в което участваха жители на града, членове на църковното настоятелство , председателят на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници и представители на общинска администрация  премина през града до централния плаж, където бе извършен ритуала по спасяване на Светия кръст.

В шествието се включи и областния управител Константин Гребенаров.

Източник: Прес център Община Созопол