Даряват мощите на Свети Николай Чудотворец на Созопол

След тяхното откриване се върна паламудът, казват рибари

Навръх Никулден мощите на Свети Николай Чудотворец се връщат в Созопол. На церемонията ще се събере целият град, очаква се и премиерът Бойко Борисов. Той лично подари от името на кабинета дарохранилница за църквата “Свети Георги Победоносец” в Созопол. В нея ще се съхраняват частици от мощите на Свети Николай Чудотворец.

Засега тя заедно с мощите се пазят в Националния исторически музей, съобщи шефът й проф. Божидар Димитров. Мощехранилницата ще бъде тържествено връчена на Созопол на 6 декември – Никулден. Тогава Борисов ще отрие и новия музей в Царево.

Мощехранилницата е изработена във форма на кръстокупол на църква. От вътрешната страна на капака е изобразен светецът, а на външната – върху сребро са гравирани сюжети от Стария и Новия завет.

През лятото, при разкопките на църквата “Свети Николай Чудотворец” в Созопол беше открита глинена мощехранилница. След изследване, ръководено от проф. Йордан Йорданов от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН, се потвърди хипотезата, че костите са на стар мъж.

Учените бяха категорични, че той е починал на годините, на които ни е напуснал светецът.

“Мощите на Св. Николай правят чудеса”

твърдят рибарите, на които светецът е покровител. Именно след тяхното откриване във водите край Созопол са се появили отново паламудът, турукът и чернокопът, които бяха изчезнали от десетилетия.

източник: standartnews.com

Leave a Comment