Гръцкият консул взе участие в празниците на града

Гръцкият консул взе участие в празниците на града 1Генералният консул на Гърция – Николаос Пиперигос и съпругата му бяха гости на възстановка на традиционно созополско семейство, която се осъществява в рамките на празниците на Созопол по случай 2620 г. от основаването на града. Домакини на възстановката, която бе представена пред жители и туристи в морския град бяха Българо-гръцкото дружество . Гръцкият консул опита сладко от смокини, пи вода от старинна чаша, изпи по чаша кафе и ликьор, така както е бил редът при посрещане на гости в далечните времена. „ Поздравявам ви за големият юбилей, който отбелязвате тази година”- заяви на български език консулът и подчерта, че жителите на Созопол трябва да се гордеят с град с такава богата история. Гост на вечерта бе и областния управител Константин Гребенаров, който се

оказа член на Българо- гръцкото дружество. Дворът на Етнографския музей бе украсен с типичните за началото на миналия век плетени покривки и карета, а група жени показаха майсторлъка на плетенето им. С гръцка музика и хора завърши поредната вечер от възстановките.

Предната вечер домакини на атракцията „Възстановка на традиционно созополско семейство” бяха членовете на тракийското дружество „Яни Попов”. Те показаха традиционна за времето си седянка и почерпиха гостите си с тракийски ястия като тиквеник, зелник, солена баница, люта българска ракия и руйно вино. Не липсваха и типичните созополски бели сладки. Звучните тракийски песни и пищните носии от Западна Тракия привлякоха туристи, които се хванаха на дълго хоро.

В поредица от пет дни неправителствените организации в града Тракийско дружество, Българо- гръцко дружество, клуб „Българка”, независимо женско дружество „Света Марина”, клуба на пенсионера и читалище „Отец Паисий”са домакини на колоритната атракция.

Източник: община Созопол